Σε μία μείζονα μεταστροφή, την οποία και εντάσσει σε ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, ο Εμανουέλ Μακρόν προαναγγέλλει ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης προσβλέποντας σε μία συλλογική δυναμική που θα οδηγήσει παράλληλα στην επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ από τις χώρες εκείνες που έως σήμερα αρνούνται να το πράξουν.
Η αναγνώριση επίκειται στη σύνοδο για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών της οποίας θα προεδρεύσει η Γαλλία από κοινού με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Με το μέτωπο της Γάζας να παραμένει ωστόσο ανοιχτό και δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι, νεκροί και ζωντανοί, να βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, καθ’ οδόν προς τη διάσκεψη θα έλθει να δοκιμαστεί η ικανότητα του Μακρόν να εξισορροπήσει την προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης με την ακλόνητη υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Ήδη το Ισραήλ αντέδρασε έντονα και διά του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, μίλησε για «επιβράβευση της τρομοκρατίας», ενθάρρυνση της Χαμάς και υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών, ενώ αντέκρουσε τον Εμανουέλ Μακρόν ως προς το ότι ανάλογη κίνηση θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια. «Η μονομερής αναγνώριση ενός φανταστικού παλαιστινιακού κράτους, από οποιαδήποτε χώρα, στην πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, θα είναι μία επιβράβευση για την τρομοκρατία και μια ώθηση για τη Χαμάς. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα φέρουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας πιο κοντά - αλλά το αντίθετο: τις απομακρύνουν περισσότερο», δήλωσε ο Γκίντεον Σάαρ.
Η λύση των δύο κρατών αποτελεί πάγιο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής χώρας που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ενώ υποστηρίζει την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση, η Γαλλία έχει αντισταθεί επί μακρόν στις εκκλήσεις να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας ότι θα το έπραττε μόνο αν αυτό εξυπηρετούσε την ειρηνευτική διαδικασία. Μία επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης θα σηματοδοτούσε απόκλιση από την προσέγγιση αυτή, με τη Γαλλία να ευθυγραμμίζεται πλέον με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία που προχώρησαν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους τον Μάιο του 2024, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, για να ακολουθήσει η Σλοβενία τον Ιούνιο.
Η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν τότε ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη για την αναγνώριση, ενώ στη Βρετανία ο Κιρ Στάρμερ, πριν από τις εκλογές που τον οδήγησαν στην πρωθυπουργία, ανέφερε ότι ήθελε να κινηθεί στην κατεύθυνση της αναγνώρισης, αλλά ότι μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να γίνει την κατάλληλη στιγμή στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Παρόλο που 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει έως σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, οι περισσότερες μεγάλες δυτικές δυνάμεις δεν το έχουν πράξει, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Εφόσον στη διάσκεψη του Ιουνίου γίνει πράξη η προαναγγελία, η Γαλλία θα καταστεί η σημαντικότερη ευρωπαϊκή δύναμη που θα αναγνωρίζει κράτος της Παλαιστίνης, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσθέτει διάσταση «αμοιβαιότητας» με την προσδοκία ή περισσότερο την ελπίδα ότι παριστάμενες στη σύνοδο χώρες που δεν αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ, θα το κάνουν με τη σειρά τους.
«Πρέπει να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση, και θα το κάνουμε τους επόμενους μήνες. Το κάνω γιατί πιστεύω ότι θα είναι δίκαιο και γιατί θέλω επίσης να συμμετάσχω σε μία συλλογική δυναμική, η οποία πρέπει επίσης να επιτρέψει σε όλους εκείνους που υπερασπίζονται την Παλαιστίνη να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους το Ισραήλ, κάτι που πολλοί από αυτούς δεν κάνουν», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 5 στον απόηχο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προσέθεσε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα επιτρέψει στη Γαλλία «να λάβει σαφή θέση στη μάχη εναντίον εκείνων που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», κάνοντας ρητή αναφορά στο Ιράν, και θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην περιφερειακή ασφάλεια. «Στόχος μας είναι να προεδρεύσουμε αυτής της διάσκεψης με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο, όπου θα μπορούσαμε να οριστικοποιήσουμε αυτή την κίνηση αμοιβαίας αναγνώρισης από πολλά μέρη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Σαουδική Αραβία, συμπροεδρεύουσα της διάσκεψης, δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ και οι δύο χώρες βρίσκονταν σε τροχιά προσέγγισης, υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023 -διαδικασία ομαλοποίησης την οποία στόχευσε η Χαμάς με τις ωμότητες κατά Ισραηλινών αμάχων. Στο Ριάντ, το οποίο έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο φιλοξενώντας και συνομιλίες για το Ουκρανικό ζήτημα, αναμένεται να πραγματοποιήσει προσεχώς την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν επίσης το Ιράν, που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μέσω του πυρηνικού του προγράμματος (το Σάββατο ανοίγει ένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ με άγνωστη κατάληξη), το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη.
Οι δηλώσεις Μακρόν, οι οποίες και προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραήλ, ήλθαν με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας στην Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική «τετραμερής» με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες προτού ο τελευταίος υποδεχθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο και επαναλάβει τις θέσεις του για τη Γάζα.
Στο αμφιλεγόμενο σχέδιο Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακα, που περιλαμβάνει μετεγκατάσταση των κατοίκων του, έχει αντιταχθεί ο Γάλλος πρόεδρος και στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς στο Κάιρο που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται πως οι ηγέτες απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο «εκτοπισμού των Παλαιστινίων ή προσάρτησης παλαιστινιακού εδάφους» και στο πλαίσιο αυτό καλούν να υποστηριχθεί διεθνώς το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας που φέρει τη σφραγίδα του Αραβικού Συνδέσμου.
Παράλληλα, υπογράμμισαν πως τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας θα πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός. «Η διακυβέρνηση και η διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στη Γάζα, καθώς και σε όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη [πρέπει] να αναληφθεί αποκλειστικά από την ενδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με σθεναρή περιφερειακή και διεθνή υποστήριξη», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά της Χαμάς και προς ενίσχυση της πίεσης για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται, δίχως να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι προτάσεις εκεχειρίας. Ενώ η διακυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται να κινείται ενεργά όσον αφορά το σχέδιο για τη Γάζα, το Ισραήλ φέρεται να έχει έλθει σε επικοινωνία με αρκετές χώρες, κυρίως στην ανατολική Αφρική, διερευνώντας προοπτικές υποδοχής Παλαιστινίων στο πλαίσιο μίας «εθελούσιας εξόδου» τους από τη Γάζα, κατά τα όσα έχουν δηλώσει ανωνύμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι.