Κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ενεργειακής κρίσης θα επιβαρυνθούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές υπηρεσιών κοινής ωφελείας της Goldman Sachs, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.
Στην υψηλότερη τιμής τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ανάφερει η Goldman Sachs και μεταδίδει το Bloomberg. Στο μεταξύ, οι μετοχές των ΑΠΕ σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη παρά την έντονη πτώση τον Αύγουστο
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman. «Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970», πρόσθεσαν.
Οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, είπε η Goldman. Ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται -- συμπεριλαμβανομένων των πλαφόν και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος - θα μπορούσαν να μειώσουν τη μεγάλη αύξηση των τιμών των μετοχών εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο, έγραψαν οι αναλυτές.
Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει κάνει τις κυβερνήσεις να βιάζονται να αμβλύνουν τις πιέσεις του κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η εισαγωγή πλαφόν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει στην ΕΕ περίπου 650 δισ.ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από έναν φόρο απροσδόκητων κερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.