Η απεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian, εκτιμώντας ότι η «προσεκτική επιλογή» διακοπής του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τον Πούτιν ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μια στρατηγική που αποκρύπτει βαθύτερους σκοπούς. Η απόφαση εγκαινιάζει μια νέα φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να εκπληρώνει την απειλή Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της ως όπλο κατά της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η επιλογή αποκρύπτει την στρατηγική της δοκιμασίας τόσο των αντοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της βαρύτητας του «ενεργειακού όπλου» απέναντι στο ενιαίο μέτωπο των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Guardian η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το 2020. Το ποσοστό αυτό δεν είναι πολύ υψηλό για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η Πολωνία τυχαίνει να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστηρίξει περισσότερο τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά την Ουκρανία.
Η Βουλγαρία αποτελεί σαφώς μικρότερη απειλή για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, αλλά εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 73% της ζήτησης.
«Η στόχευση αυτών των δύο χωρών επιτρέπει στον Πούτιν να δοκιμάσει τη δυναμική του όπλου που λέγεται «ενεργειακοί πόροι» σε δύο διαφορετικούς τύπους αντιπάλων -έναν που αποτελεί πραγματική απειλή και έναν άλλο που φαίνεται πιο ευάλωτος αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σωτήριο μάθημα για άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση», τονίζεται.
Παρά ταύτα, συνεχίζει το δημοσίευμα, και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρωσικό αποκλεισμό και τα γεγονότα φαίνεται να το επιβεβαιώνουν, κάνοντας αναφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom ήταν μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Ωστόσο οι πρώτοι κλυδωνισμοί στο ευρωπαϊκό στερέωμα προέκυψαν μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που μετέδωσε ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Gazprom ενώ συνολικά δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο ρωσικό νόμισμα.
Η κίνηση Πούτιν αποτελεί ένα σαφές μήνυμα. Προς την Ευρώπη αναφορικά με τα ενεργειακά, προς τον κόσμο συνολικά σχετικά με τα πυρηνικά. Γίνεται δε, την ημέρα που ανοίγει και το θέμα της Υπερδνειστερίας, και κυρίως τη στιγμή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων αναφορικά με τη δημιουργία διάδρομου που φτάνει μέχρι το Καλίνιγκραντ.
Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες δείχνουν να μην αγγίζουν τον Πούτιν, που έχει τη στήριξη της Κίνας. Η τελευταία εμφανίζεται να μην παρεμβαίνει υπέρ της Ρωσίας, ωστόσο ο Πούτιν γνωρίζει ότι μπορεί να διαθέσει σε αυτήν, όπως και σε άλλες ασιατικές αγορές, μέρος από τα ενεργειακά του προϊόντα.
Και αυτό τη στιγμή που η Δύση και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται να αδυνατεί να συμφωνήσει ώστε να κλείσει η στρόφιγγα του πλούτου των ολιγαρχών από τη μία, και αυτή που αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου από την άλλη. Ο συσσωρευμένος πλούτος συνεχίζει να υποστηρίζει τον πόλεμο που ο Πούτιν έχει εξαπολύσει προς τον σύγχρονο κόσμο και την φιλελεύθερη δημοκρατία.