Στην απροθυμία της Τερέζα Μέι να υποχωρήσει από «κόκκινες γραμμές» όπως η τελωνειακή ένωση αποδίδεται από πηγές των Εργατικών η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Oι πηγές τονίζουν μάλιστα ότι η τελωνειακή ένωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο η Μέι θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Brexit.
Στο θέμα αυτό το οποίο εξελίσσεται σε μείζον των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Ντέιβιντ Λίντινγκτον ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Σε κάθε περίπτωση, ο Λίντινγκτον ο οποίος εκπροσωπεί τη βρετανική κυβέρνηση στις συνομιλίες, διέψευσε τις όποιες πληροφορίες ότι η κυβέρνησης είναι έτοιμη να κάνει στροφή στις θέσεις της και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν επίσης και οι Εργατικοί.
Σύμφωνα πάντως με τον Ντάνιελ Λίντινγκτον, και οι δύο πλευρές έχουν κοινό έδαφος για το μελλοντικό τελωνειακό καθεστώς. Αρνήθηκε ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος και να ξεκαθαρίσει εάν η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δεχτεί το αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν για κοινή εξωτερική τιμολογιακή πολιτική με την Ε.Ε.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί εμμένουν ότι αυτή που θα λάβει απόφαση στο τέλος είναι η κυβέρνηση, την ώρα που αναζητούνται λύσεις και σε άλλα, όπως τα δικαιώματα των εργατών και η ασφάλεια. «Πρέπει να πάρει μία πολιτική απόφαση για το αν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της όχι», δήλωσε μία πηγή στην «Guardian».
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τρεις ομάδες εργασίας ήδη διεξάγουν συνομιλίες, μια για την ασφάλεια ανάμεσα στον Υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στιβ Μπάρκλει και τον ομόλογο του Κέιρ Στάρμερ, μια για το περιβάλλον ανάμεσα στον αρμόδιο Υπουργό Μάικλ Γκόουβ και την ομόλογο του Σου Χέιμαν και μια για τα δικαιώματα των καταναλωτών ανάμεσα στον Υπουργό για την επιχειρηματικότητα Γκρέγκ Κλάρ και την ομόλογό του Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η ΕΕ έδωσε στην Βρετανία παράταση του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου. Η νέα παράταση είναι «ευέλικτη», το οποίο σημαίνει ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταφέρει να συμφωνήσει σε μία κοινή γραμμή και στη συνέχεια δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία αποχώρησης, η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα από την Ένωση.
AP Photo