H κακοκαιρία γονάτισε το Τέξας τη δέκατη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

H κακοκαιρία γονάτισε το Τέξας τη δέκατη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Την ώρα που το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για "το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην αμερικανική ιστορία", το Τέξας, η δέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση το ΑΕΠ, βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης. 

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην πολιτεία - τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας με πληθυσμό περίπου 29 εκατομμυρίων - είτε δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό στη βρύση είτε έχουν διαθέσιμο νερό μόνο κατά διαστήματα.

Ως εκ τούτου, οι ελλείψεις ρεύματος, θέρμανσης και νερού έχουν φέρει τους κατοίκους στα όρια τους -"δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό"- έγραψε κάτοικος της πολιτείας δημοσιεύοντας φωτογραφία σταλακτιτών πάγου που κρέμονταν από τον ανεμιστήρα οροφής του σπιτιού του. 

Στους κατοίκους περισσότερων από 100 κομητειών της πολιτείας έχει δοθεί εντολή να βράζουν το πόσιμο νερό τους καθώς τα εργοστάσια επεξεργασίας εξακολουθούν να υποφέρουν από διακοπή ρεύματος, ανέφεραν αξιωματούχοι. 

Η ηλεκτροδότηση παραμένει διαθέσιμη μόνο για 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, ανέφεραν αξιωματούχοι. Με τις θερμοκρασίες "κατάψυξης" που αναμένονται μέσα στο σαββατοκύριακο, η ηλεκτροδότηση θα είναι μια αργή διαδικασία, καθώς η Πολιτεία έχει χάσει το 40% της παραγωγικής της ικανότητας.

Νοσοκομεία στο Χιούστον, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας και αλλού στο Τέξας, ανέφεραν ότι δεν έχουν νερό με αξιωματούχους τοπικούς και πολιτειακούς να υποστηρίζουν "ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί".

Στο πλαίσιο αυτό ένας δήμαρχος στο Κολοράντο Σίτι υποχρεώθηκε σε παραίτηση αφού σε μια έκρηξη κυνισμού απάντησε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις πολιτών για βοήθεια εν μέσω πρωτοφανούς κακοκαιρίας ότι "μόνο οι δυνατοί θα επιβιώσουν κι οι υπόλοιποι θα χαθούν".

Την ίδια ώρα, o Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ξεκίνησε καμπάνια "πληροφόρησης", αποδίδοντας την ευθύνη στις ανεμογεννήτριες που δεν λειτούργησαν λόγω του κρύου. 

Στην πραγματικότητα, το Τέξας έχασε 16 GW ισχύος από ανεμογεννήτριες που πάγωσαν και διπλάσια (30 GW) από σωλήνες φυσικού αερίου που επίσης έχουν παγώσει και δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αέριο τις θερμικές μονάδες της πολιτείας. Εκτός παραγωγής βρίσκονται επίσης μονάδες άνθρακα, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας, την πρωτεύουσα των αμερικανικών υδρογονανθράκων, γίνεται από θερμικές μονάδες, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών. 

Ειδικοί αποδίδουν τη πρωτοφανή κακοκαιρία στη λεγόμενη "πολική δίνη", ένα ρεύμα που σχηματίζεται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και κινείται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον πόλο. Το γεγονός ότι οι αρκτικές περιοχές θερμαίνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι το υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο έχει μειώσει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αρκτικών και εύκρατων περιοχών. Έτσι, η πολική δίνη χαλαρώνει» επιτρέποντας σε ανέμους από την Αρκτική να παγώνουν έως και την έρημο του Τέξας.

Σοκ στην αγορά πετρελαίου

Την ίδια ώρα, αυτό που ξεκίνησε σαν μια ενεργειακή κρίση στη πολιτεία εξελίσσεται σε σοκ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς πάνω από 4 εκατ. βαρέλια κάθε ημέρα -σχεδόν το 40% της παραγωγής- είναι πλέον εκτός συστήματος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

"Η αγορά έχει υποτιμήσει το μέγεθος της παραγωγής που έχει χαθεί στο Τέξας λόγω της κακοκαιρίας", σημειώνει ο Μπεν Λουμποκ, συνεπικεφαλής στην εμπορία πετρελαίου στον κολοσσό των εμπορευμάτων Trafigura Group.

Το Brent ξεπέρασε και το επίπεδο των 65 δολ. το βαρέλι την Πέμπτη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Μόλις πριν από δέκα μήνες οι τιμές είχαν καταρρεύσει κάτω από τα 16 δολ. εν μέσω του σοκ στη ζήτηση που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.