Διαστάσεις «πολέμου» μεταξύ μυστικών υπηρεσιών έρχονται να προσδώσουν τώρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην αντιπαράθεση Άγκυρας-Τελ Αβίβ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Αφορμή, οι δηλώσεις του αρχηγού της Σιν Μπετ ότι η θηριωδία της 7ης Οκτωβρίου είναι το «Μόναχο» της σημερινής εποχής και οι τρομοκράτες της Χαμάς θα καταδιωχθούν και θα εξοντωθούν όλοι και παντού -του τουρκικού εδάφους συμπεριλαμβανομένου.
Η ρητή αναφορά του Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, στην Τουρκία μαζί με το Κατάρ και τον Λίβανο, όπου και είναι γνωστό ότι εδρεύουν ηγετικά μέλη της Χαμάς, έφερε την αντίδραση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και προειδοποιήσεις ότι ανάλογες επιχειρήσεις «δεν θα γίνουν ανεκτές».
Η απάντηση ήλθε σε πρώτη φάση υπό τη μορφή διαρροών από πηγές της ΜΙΤ. Κατά δήλωση αξιωματούχου των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, έχει ήδη «μεταφερθεί» στο Ισραήλ πως οποιαδήποτε κίνηση στοχοποίησης μελών της Χαμάς εκτός Παλαιστινιακών Εδαφών θα έχει «σοβαρές συνέπειες».
«Απευθύνθηκαν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις» σχετικά με τις αναφορές στον διεθνή Τύπο ότι το Ισραήλ θα θέσει στο στόχαστρο ηγέτες και πρόσωπα της Χαμάς στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος που επικαλείται το Anadolu, το οποίο και κομίζει το μήνυμα της ΜΙΤ ότι «ανάλογες επιχειρήσεις από οποιαδήποτε υπηρεσία» δεν θα γίνουν ανεκτές.
Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλη έκταση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τη συχνότητα του CNN Τurk ο Τζοσκούν Μπάσμπουγ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και τρομοκρατίας, δήλωνε ότι «η Μοσάντ δεν δύναται να ανακοινώνει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει κάποια συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά τα λόγια δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στο πεδίο. Η ΜΙΤ και η Τουρκία δεν αστειεύονται στο θέμα αυτό και η προειδοποίηση αυτό δείχνει».
Το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί προετοιμασίας, κατ' εντολή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιχείρησης για την εξόντωση ηγετών της Χαμάς ανά τον κόσμο αφότου ο πόλεμος στη Γάζα οδηγηθεί στη λήξη του «συμπληρώθηκε» την Κυριακή από σχετική ηχογραφημένη δήλωση του ίδιου του αρχηγού της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, που μεταδόθηκε από το ισραηλινό δίκτυο ΚΑΝ.
Ο Ρόνεν Μπαρ διακήρυξε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταδιώξει και να σκοτώσει ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Κατάρ, Τουρκίας και Λιβάνου, διαμηνύοντας ότι ο στόχος θα εκπληρωθεί όσα χρόνια και αν χρειαστούν.
«Το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε έναν στόχο για εμάς, να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, αυτό είναι το δικό μας Μόναχο», δήλωσε ο Ρόνεν Μπαρ παραπέμποντας στην πολυετή επιχείρηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία των τρομοκρατών της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» που ήταν υπεύθυνοι για την απαγωγή μελών της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
Την αποφυλάκιση περισσότερων από 500 Παλαιστινίων, όπως και των Αντρέας Μπάιντερ και Ουρίκε Μάινχοφ της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) από τις γερμανικές φυλακές ζητούσε ο «Μαύρος Σεπτέμβρης». Οκτώ Παλαιστίνιοι μεταμφιεσμένοι σε αθλητές εισέβαλαν στο Ολυμπιακό χωριό και απήγαγαν 11 αθλητές και συνοδούς της ισραηλινής αποστολής. Δύο αθλητές δολοφονήθηκαν στην προσπάθεια να αντισταθούν και άλλοι εννέα σκοτώθηκαν στην ακόλουθη αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας. Νεκροί έπεσαν ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγές. Το Ισραήλ κυνήγησε επί χρόνια τους υπαιτίους της σφαγής του Μονάχου, και το ίδιο διαμηνύει ότι θα πράξει και για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Θα το κάνουμε παντού. Σε κάθε τοποθεσία, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ. [...] Θα χρειαστούν κάποια χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε» είπε ο αρχηγός της Σιν Μπετ στο ηχογραφημένο απόσπασμα που μεταδόθηκε την Κυριακή χωρίς να είναι γνωστό πότε έγινε η δήλωση ή σε ποιο πλαίσιο και ακροατήριο.
Βάσει του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να καταρτίσουν σχέδιο για τη δολοφονία των ανώτατων μελών της Χαμάς εκτός Γάζας. Κατά την ίδια πηγή, ορισμένοι καλούσαν να πραγματοποιηθεί άμεσα επιχείρηση δολοφονίας γνωστών ηγετών της Χαμάς, ωστόσο θεωρήθηκε ότι ανάλογες ενέργειες στο έδαφος του Κατάρ ή της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ή να τορπιλίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.
Η προσωρινή εκεχειρία έχει πλέον καταρρεύσει, οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκτείνονται στη νότια Γάζα μαζί με τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές στην παρούσα φάση από τους σιίτες Χούθι της Υεμένης και όχι από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου -αμφότεροι πιόνια του Ιράν και μέλη του αποκαλούμενου «άξονα της αντίστασης» που έχει στρέψει το θεοκρατικό καθεστώς κατά του Ισραήλ.
Στο εξίσου έκρυθμο διπλωματικό πεδίο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε τη Δευτέρα στην εμπρηστική ρητορική με τα περί «Νετανιάχου σφαγέα της Γάζας» που θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, δίνοντας παράλληλα στα όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή πολύ ευρύτερη και επικίνδυνη διάσταση.
Η υπεράσπιση της Γάζας και της Ραμάλα ισοδυναμεί με την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε στη συνεδρίαση επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμική Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη. «Ο χασάπης της Γάζας Νετανιάχου αποκάλυψε ο ίδιος μπροστά στις κάμερες ότι το θέμα δεν είναι η Γάζα ή η Ραμάλα, αλλά η επίτευξη επεκτατικών στόχων. Ως εκ τούτου, η υπεράσπιση της Γάζας και της Παλαιστίνης σημαίνει υπεράσπιση της Μέκκας, της Μεδίνας, της Κωνσταντινούπολης, της Δαμασκού, της Βηρυτού, της Βαγδάτης και άλλων ισλαμικών πόλεων μαζί με την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αν ενεργήσουμε με την επίγνωση και την ευαισθησία ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια με δύο δισεκατομμύρια μέλη από την Ασία μέχρι την Αφρική, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει, κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο» συνέχισε ο Ερντογάν.
Καμία πρόθεση δεν διαφαίνεται επίσης εκ μέρους του Ερντογάν να παραμερίσει τους μακροχρόνιους δεσμούς με τη Χαμάς και παράλληλα να διασφαλίσει, όπως επιτακτικά ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά το έδαφός της ως δίαυλος συγκέντρωσης κεφαλαίων της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Αμερικανικός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας Μπράιαν Νέλσον αναγνώρισε πως κατόπιν της 7ης Οκτωβρίου δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα της Χαμάς να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας, όμως τόνισε ότι η Άγκυρα έχει βοηθήσει τη Χαμάς και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο παρελθόν και θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει τους νόμους για να πατάξει μελλοντικές μεταφορές.
Η απάντηση του Ερντογάν είναι ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. «Πρώτα απ' όλα, η Χαμάς είναι μια πραγματικότητα της Παλαιστίνης, είναι ένα πολιτικό κόμμα εκεί και συμμετείχε στις εκλογές ως πολιτικό κόμμα και κέρδισε», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.
«Διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική στην Άγκυρα και τη σχεδιάζουμε μόνο σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του λαού μας. Είμαι βέβαιος ότι οι συνομιλητές μας εκτιμούν τα συνεπή και ισορροπημένα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις», ανέφερε.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει την Κωνσταντινούπολη ως μία από τις βάσεις τους στο εξωτερικό στις δύο δεκαετίες εξουσίας του Ερντογάν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μετεγκαταστάθηκαν στο Κατάρ (όπου βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του Ισμαήλ Χανίγε), αφότου η Άγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να έδειχναν αξιωματούχους της Χαμάς να πανηγυρίζουν για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Όμως έκτοτε επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον σε μία περίσταση που έχει γίνει γνωστή. Ο Ερντογάν συναντήθηκε για τελευταία φορά για επίσημες συνομιλίες με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε συνομιλία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με στόχο να προλειάνει το έδαφος για μία εξαιρετικής βαρύτητας επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Μετά ήλθε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς...