Την εκτίμηση ότι η κατάσταση με τη Κίνα θυμίζει σε –ορισμένα σημεία– παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, Χένρι Κίσινγκερ.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του βρετανικού ινστιτούτου Chatam House, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα, δήλωσε: «Αν δεν καταφέρουμε μια συνεννόηση με την Κίνα, τότε θα βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που επικράτησε στην Ευρώπη παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου αιωνόβιες συγκρούσεις έβρισκαν μια άμεση λύση, αλλά κάποια από αυτές ξέφυγε από τον έλεγχο».
Ο εμβληματικός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική Κίσινγκερ πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση «ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί» από εκείνη των προηγούμενων εποχών.
Ο Κίσινγκερ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν με μια Κίνα που ετοιμάζεται να τις ξεπεράσει ως προς το ΑΕΠ, αλλά έσπευσε να τονίσει: «Η Δύση πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της. Αυτό είναι εσωτερικό μας πρόβλημα, όχι κινεζικό πρόβλημα».
«Ο Τραμπ έχει συγκρουσιακή μέθοδο διαπραγμάτευσης η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί επ ' αόριστον», δήλωσε επίσης ο Κίσινγκερ. «Σίγουρα, ο Τραμπ εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες που έχουν οι Αμερικανοί για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που δεν είναι ισορροπημένη. Νομίζω ότι ήταν σημαντικό να τονιστεί αυτό. Αλλά από τότε, θα προτιμούσα μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση», πρόσθεσε.