Μπορεί η επικοινωνία που θα έχει σήμερα Σάββατο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έχει -τυπικά- έναν απολογιστικό χαρακτήρα των εμπορικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, ωστόσο έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά του Λονδίνου για παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Επιτροπή προ ημερών έκανε γνωστό ότι εκκινεί τη «διαδικασία επί παραβίαση» κατά της Βρετανίας επικαλούμενη το γεγονός ότι Λονδίνο δεν τηρεί το άρθρο 5 της Συμφωνίας Αποχώρησης βάση του οποίου οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κείμενο της συνθήκης
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Τζόνσον υπέβαλε ένα νομοσχέδιο («νομοσχέδιο εσωτερικής αγοράς») το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 340 υπέρ και 256. Βάση αυτού, η κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά όλα αυτά, ο Τζόνσον δήλωσε εκ νέου ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να «επιδείξουν κοινή λογική» για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία» την 1η Ιανουαρίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι παραμένουν «όλες οι ευκαιρίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας παρά τις επίμονες αποκλίσεις. Εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας να επιδείξουν κοινή λογική».
Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το Λονδίνο απειλεί ξανά με άτακτη έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ παρά το ισχυρότατο πλήγμα που θα δεχτεί η -ήδη γονατισμένη από την πανδημία- βρετανική οικονομία. Οι Εργατικοί, οι οποίοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο στη Βουλή, το αποκάλεσαν έργο «κοινοβουλευτικών χούλιγκαν» που καταστρέφουν το διεθνές κύρος της χώρας.
Την ίδια ώρα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με την λήξη της ένατης εβδομάδας συνομιλιών, ο Βρετανός επικεφαλής για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ αναφέρθηκε στο “χάσμα” που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά την πρόσβαση στα βρετανικά χωρικά ύδατα για τους Ευρωπαίους ψαράδες. «Ελλείψει περισσότερου ρεαλισμού και ευελιξίας εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να καταστεί αδύνατο (το χάσμα αυτό) να γεφυρωθεί», τόνισε.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο σημείο της διαφωνίας, τους κανόνες του δικαίου ανταγωνισμού για την αποφυγή της εμφάνισης ενός αθέμιτου ανταγωνιστή με ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ο Φροστ έκανε λόγο για «περιορισμένη πρόοδο». «Αλλά η ΕΕ πρέπει να κινηθεί περισσότερο», πρόσθεσε.
«Ανησυχώ γιατί έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου», προθεσμία που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ο διαπραγματευτής.
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ελλείψει συμφωνίας έως αυτήν την ημερομηνία, μια ξαφνική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι συζητήσεις διεξάγονται εντός ενός ιδιαίτερα σφιχτού χρονοδιαγράμματος: Ο Μπόρις Τζόνσον όρισε την ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου, ημέρα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, για μια συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ έπειτα από μια εβδομάδα συνομιλιών στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «σοβαρές αποκλίσεις» οι οποίες εξακολουθούν και υφίστανται μεταξύ των δύο πλευρών.
«Για να επιτευχθεί συμφωνία, αυτές οι αποκλίσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστούν τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Γάλλος Μπαρνιέ σε ανακοίνωση, αναφέροντας την αλιεία, τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας και τις δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ της Βρετανίας και της γηραιάς ηπείρου, ως τα τρία σημεία που παραμένουν υπό αμφισβήτηση.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε πως ο τελευταίος γύρος των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία έκλεισε με «επίμονες σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι υπήρξε νέα πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή την τιμολόγηση του άνθρακα.