Χαμάς: Αρνητική στην πρόταση εκεχειρίας αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν
Shutterstock
Shutterstock

Χαμάς: Αρνητική στην πρόταση εκεχειρίας αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Η Χαμάς δεν έχει ακόμα δώσει την απάντησή της στην τελευταία πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα, η οποία εκπονήθηκε από τους διαμεσολαβητές και πήρε το πράσινο φως από το Ισραήλ, παρά την πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Manar που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ ότι «η θέση μας για το τρέχον διαπραγματευτικό έγγραφο είναι αρνητική».

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς διευκρίνισε στη συνέχεια: «Η αρνητική θέση δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Υπάρχει ένα θέμα που πηγαίνει μπρος-πίσω».

Η τρομοκρατική οργάνωση φέρεται να είχε προγραμματίσει να υποβάλει την Πέμπτη τροποποιημένη πρόταση σε εκείνη που επεξεργάστηκαν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ θα είναι διατεθειμένο να επιδείξει περαιτέρω ευελιξία, αφού έχει ήδη συμφωνήσει στην απελευθέρωση 33 ομήρων στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης της Χαμάς που προέβλεπε την απελευθέρωση 40 από τους πιο ευάλωτους ομήρους, αναφέρουν οι Times of Israel.

Επιχείρηση στη Ράφα

Η αντίθεση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση πηγάζει από την πεποίθησή της ότι η πρόταση δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ένας Άραβας διπλωμάτης στους Times of Israel. Αντίθετα, προβλέπει ότι οι πλευρές θα κρατήσουν κατά την πρώτη, εξαετή φάση μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι οι IDF θα προχωρήσουν στην επιχείρηση στη Ράφα για να διαλύσουν τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία για τους ομήρους.

Ο Χαμντάν προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν το Ισραήλ ξεκινήσει την επιχείρηση στη συνοριακή πόλη της Ράφα.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Χαμάς στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους.

«Το Ισραήλ έχει κάνει πολύ σημαντικούς συμβιβασμούς στην πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, αποδεικνύοντας την επιθυμία του, την προθυμία του να πετύχει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τώρα, όπως έχουμε πει, είναι στο χέρι της Χαμάς».

Νωρίτερα την Τετάρτη, το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Akhbar δημοσίευσε αυτό που φέρεται να είναι το κείμενο της πρότασης εκεχειρίας που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, που θα διαρκέσει 40 ημέρες, θα περιλαμβάνει σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Λωρίδας, προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους.

Η συμφωνία θα προβλέπει την είσοδο 500 φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών με καύσιμα, στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα, μαζί με προμήθειες που προορίζονται για την αποκατάσταση της περιοχής.

Το Ισραήλ θα σταματήσει την εναέρια επιτήρηση της Λωρίδας για οκτώ ώρες κάθε μέρα και για 10 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται οι όμηροι.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 33 ζωντανούς αιχμαλώτους - γυναίκες πολίτες και στρατιώτες, παιδιά κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες σε πρώτη φάση.

Για κάθε γυναίκα πολίτη και παιδί που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε 20 ανήλικους και γυναίκες Παλαιστίνιες που κρατούνται. Για κάθε ηλικιωμένο, άρρωστο και τραυματισμένο όμηρο που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε 20 κρατούμενους άνω των 50 ετών που είναι επίσης άρρωστοι και τραυματισμένοι, εφόσον δεν εκτίουν ποινή άνω των 10 ετών.

Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 20 κρατούμενους που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και άλλους 20 που εκτίουν ποινή μικρότερη των 10 ετών, οι οποίοι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι στη Γάζα ή στο εξωτερικό.

Η Χαμάς θα παράσχει κατάλογο των κρατουμένων που θέλει να απελευθερωθούν, ο οποίος θα περιέχει έως και 20 ονόματα για τα οποία το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Από τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, οι πλευρές θα αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη κατάσταση στη Γάζα, αναφέρει η έκθεση.

Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - που θα διαρκέσει 42 ημέρες - θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων ρυθμίσεων για τη Γάζα. Θα προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων - πολίτες και στρατιώτες - με αντάλλαγμα έναν ορισμένο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων των IDF από τη Γάζα.

Το τρίτο στάδιο, το οποίο θα διαρκέσει 42 ημέρες, θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των νεκρών και από τις δύο πλευρές και την εφαρμογή ενός πενταετούς σχεδίου αποκατάστασης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης ότι η Χαμάς δεν πρέπει να ξαναχτίσει τις στρατιωτικές της υποδομές.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 από τους ομήρους που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα - όχι όλοι ζωντανοί - μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από Times of Israel