Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Κυριακή ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Δύση για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης είναι εφικτή εφόσον η υποδομή της πυρηνικής βιομηχανίας του Ιράν παραμείνει ανέπαφη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό για μια συμφωνία (με τη Δύση), αλλά η υποδομή της πυρηνικής μας βιομηχανίας πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, στο πλαίσιο διασφαλίσεων.
Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που είχε συνάψει η Ισλαμική Δημοκρατία με έξι μεγάλες δυνάμεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Σεπτέμβριο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.
Το 2019, το Ιράν ξεκίνησε να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή το 2018. Την αποχώρηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία του 2015 περιόριζε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ώστε να καταστεί δυσκολότερο στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Ιράν αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Τόσο η Τεχεράνη, όσο και η Ουάσινγκτον διέψευσαν την Πέμπτη ένα δημοσίευμα ότι βρίσκονται κοντά σε μια ενδιάμεση συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.