Για «συμμαχία του Νότου» με Κυριάκο Μητσοτάκη, Μακρόν και Ντάγκι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Handelsblatt. Παράλληλα αναφέρεται στο μεταρρυθμιστικό έργο του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
«Οι χώρες της νότιας Ευρώπης ποντάρουν στην οικονομική ανάπτυξη μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Την ίδια ώρα όμως εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος. Πόσο θα αντέξει η ευρωζώνη; διερωτάται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, με τίτλο «Το χρέος βαραίνει τις οικονομίες στον ευρωπαϊκό νότο»: «Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα συγκεντρώνουν περισσότερο από το 60% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος αγγίζει πλέον το 210% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το γαλλικό, φθάνοντας τα 2,7 τρισεκατομμύρια. Αναλυτές εξαίρουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει, παρά την πανδημία, πιστή στην μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Παρά την συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία στην Αθήνα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι ομόλογοί του από την Γαλλία και την Ιταλία τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι το 2022. Στην Αθήνα γίνεται μάλιστα λόγος για ‘Συμμαχία του Νότου‘».