Η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η Washington Post, ενώ σήμερα, Παρασκευή έγινε γνωστό ότι στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκεται η πρόταση των ΗΠΑ για την παύση των εχθροπραξιών με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Washington Post, τα αντίποινα προετοιμάζονταν μετά την εξουδετέρωση ενός ανώτατου διοικητή της από ισραηλινά πλήγματα.
«Μπορούμε να πούμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα εξαπολύσει την επιχείριση αντιποίνων στη διάρκεια των συνομιλιών στο Κατάρ γιατί δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για παραμπόδιση των συνομιλιών ή μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε η πηγή στην αμερικανική εφημερίδα.
«Τα αντίποινα μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι κάτι επείγον, ούτε υπάρχουν χρονικά περιθώρια», πρόσθεσε για να σημειώσει ότι δεν θέλουν να σαμποτάρουν τις πιθανότητες μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί ότι θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τον περασμένο μήνα.
ΗΠΑ: Πρόταση στη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί από τα σύνορα με το Ισραήλ - Το αντάλλαγμα
Στα χέρια της Χεζμπολάχ βρίσκεται η πρόταση των ΗΠΑ για απόσυρση δυνάμεών της από τα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία ο νότιος Λίβανος θα αφοπλιστεί, η τρομοκρατική οργάνωση θα μετακινηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ και τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν, σύμφωνα με το αραβικό μέσο skynewsarabia.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οποιαδήποτε απόρριψη από τη Χεζμπολάχ της πρότασης του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Άμος Χοκστάιν να αφοπλίσει τον νότιο Λίβανο και να αποσύρει τις δυνάμεις Radwan της Χεζμπολάχ 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα, θα νομιμοποιούσε μια ισραηλινή επίθεση με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας στο βορρά του Ισραήλ.
Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης πίστευαν ότι ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα απέρριπτε τη συμφωνία.
Σύμφωνα με την πρόταση του Άμος Χοκστάιν, ο νότιος Λίβανος θα αφοπλιστεί και η δύναμη Radwan θα επιστρέψει σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ και τα βαρέα όπλα της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, εκτοξευτών όλμων και drones, θα απομακρυνθούν και σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφωνεί με ορισμένες τροποποιήσεις στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εάν η Χεζμπολάχ απορρίψει το διπλωματικό ψήφισμα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξαπολύσει επίθεση στον Λίβανο εντός δύο μηνών για να επιστρέψει τους κατοίκους της Γαλιλαίας στα σπίτια τους με ασφάλεια.
Πιστεύουν ότι η απόρριψη του Νασράλα θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αποκτήσει αμερικανική και διεθνή νομιμότητα για τον πόλεμο.
Ο ισραηλινός στρατός θα μπορεί επίσης να συγκεντρώσει τα απαραίτητα όπλα που θα χρειαστεί σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου και επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν δεν θέλει να συνεχιστούν οι μάχες κατά μήκος των συνόρων.
Ντόχα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Στο μεταξύ, ξαναρχίζουν την Παρασκευή οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τις χθεσινές ταραχές σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη.
Οι μεσολαβητές - το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ - παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς δεν είναι επίσημα παρούσα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωση ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις της.
Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», εξήγησε.
«Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν [το Ισραήλ] να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε [στις διαπραγματεύσεις]. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε χθες βράδυ ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.
Οι συνομιλίες στην Ντόχα βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει σχεδόν καθημερινά πως θα συνεχίζει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Παράλληλα, με φόντο τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ. Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά το θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια και αυτόν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.