Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν την πρωτεύουσα της Υεμένης οι κυβερνητικές αρχές, καθώς τα κρούσματα χολέρας και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αυξάνονται ραγδαία.
Μετά από συνάντηση με τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Υγείας της Υεμένης αναφέρθηκε στην εξάπλωση χαρακτηρίζοντάς τη μια "άνευ προηγουμένου καταστροφή". Καθώς η κρίση συνεχίζεται, το υπουργείο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε ένα συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο, μια ομάδα χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ - δεσμεύτηκε να παράσχει 1,1 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας και των επιδημιών στην Υεμένη.
Μετά την πρόσφατη εξάπλωση χολέρας, ο υπουργός Υγείας της Υεμένης, Mohammed Salem bin Hafeedh, ζήτησε από τις χώρες αυτές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους το συντομότερο δυνατόν. "Αυτό που συμβαίνει σήμερα υπερβαίνει τις δυνατότητες οποιουδήποτε υγιούς συστήματος υγείας, οπότε πώς θα μπορούσαμε εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες;", δήλωσε ο Hafeedh σε δημοσιογράφους.
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα στον αραβικό κόσμο, υπέφερε για περισσότερο από δύο χρόνια από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε ένοπλους μαχητές που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο και στους υποστηρικτές του προέδρου Abdrabbuh Mansour. Πέρα από τον απολογισμό 10.000 νεκρών και την εκτόπιση εκατομμυρίων, ο πόλεμος έχει καταστρέψει και μεγάλο μέρος των υποδομών της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 νοσοκομείων και κλινικών.
Τον Ιανουάριο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) υπολόγισε ότι μόνο το 45% των υγειονομικών εγκαταστάσεων της Υεμένης βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, ενώ πολλές εγκαταστάσεις αντιμετώπιζαν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, εξοπλισμό και προσωπικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μόνο δύο στις πέντε εγκαταστάσεις στην Υεμένη μπορούν να διαγνώσουν και να διαχειριστούν μολυσματικές ασθένειες.
Επίσης, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η πρόσφατη εξάπλωση της χολέρας είναι αποτέλεσμα παραγόντων, όπως η καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της Υεμένης καθώς η νόσος μεταφέρεται με το νερό και μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού και των τροφίμων. Επιπλέον, ο καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις κατέστησαν τις συνθήκες πολύ χειρότερες. Ο Οργανσιμός τονίζει ότι τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη χολέρα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν όταν έχει ζέστη, ενώ παράλληλα η βροχή έχει μεταφέρει απόβλητα στις πηγές υδάτινων πόρων της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης - περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι - δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Την ώρα που η Υεμένη αντιμετωπίζει την επιδημία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τη βοήθειά της με περαιτέρω χρηματοδότηση. Όπως ανακοίνωσε ο Χρ. Στυλιανίδης, ο Επίτροπος της Κομισιόν που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια “πρόκειται για τη δεύτερη επιδημία σε λιγότερο από ένα χρόνο που έπληξε την ταραγμένη από τον πόλεμο χώρα που αντιμετωπίζει ήδη μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση”.
Τόνισε πως “η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοήσει αυτή την κρίση” και γι'' αυτό η ΕΕ θα διαθέσει 3,8 εκατ. ευρώ”.
“Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει στους εταίρους μας να αυξήσουν γρήγορα την ικανότητά τους να περιθάλψουν τους πολίτες και να σώσουν ζωές. Το ποσό αποτελεί μέρος της συνολικής μας χρηματοδότησης ύψους 116,7 εκατ. ευρώ για την Υεμένη το 2017”.
Oι ανθρωπιστικές οργανώσεις διανέμουν φάρμακα και εγκαθιστούν νέα κέντρα περίθαλψης στην Υεμένη, ωστόσο παραμένει δύσκολο να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει αποκλείσει την παροχή βοήθειας, ενώ παράλληλα τοπικές πηγές αναφέρουν ότι γίνονται πολλές κλοπές σε αγαθά, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στη μαύρη αγορά.
Με μια ασθένεια όπως η χολέρα, η έγκαιρη παροχή βοήθειας είναι κρίσιμη. Για μια ακόμα φορά, μια χώρα της Αφρικής έχει αφεθεί στη φιλανθρωπική ευχέρεια των δυτικών χωρών, με τον πληθυσμό να υποφέρει χωρίς να έχει καμία εναλλακτική.
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη