Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε σήμερα τις σωφρονιστικές αρχές του Ιράκ για τις «απάνθρωπες» συνθήκες στις οποίες κρατούνται πολλές χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι περιήλθαν στην κατοχή της φωτογραφίες από τη φυλακή Ταλ Κάιφ στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ, στις οποίες φαίνεται ότι το σωφρονιστικό ίδρυμα αυτό, όπως και εκείνα στην Φαϊσαλίγια και την Τασφιράτ, δεν τηρούν τα διεθνή πρότυπα.
Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνονται δεκάδες έφηβοι στοιβαγμένοι σε ένα κελί στη φυλακή Ταλ Κάιφ, κάποιοι εκ των οποίων κουλουριασμένοι σε εμβρυακή στάση.
Σε άλλη φωτογραφία γυναίκες και παιδιά βλοσυρά είναι συγκεντρωμένα σε ένα δωμάτιο, οι τοίχοι του οποίου είναι σκεπασμένοι από τα ρούχα που έχουν κρεμάσει.
«Πριν δύο χρόνια είχαμε καταγράψει θανάτους υπό κράτηση απλώς και μόνο εξαιτίας του υπερπληθυσμού», δήλωσε η Μπέλκις Γουίλι ερευνήτρια στο Ιράκ για το HRW.
«Το να βλέπουμε ότι διατηρούνται αυτές οι συνθήκες κράτησης δείχνει ότι ο έγκλειστος πληθυσμός εξακολουθεί να απειλείται. Είναι απίστευτα εξοργιστικό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το HRW, περίπου 4.500 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές της Ταλ Κάιφ, της Φαϊσαλίγια και της Τασφιράτ, οι περισσότεροι με την κατηγορία της τρομοκρατίας, δηλαδή διπλάσιοι από την πραγματική χωρητικότητά τους που είναι 2.500 άνθρωποι.
Σχεδόν το ένα τρίτο των κρατούμενων έχει ήδη καταδικαστεί και θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στη Βαγδάτη, κάποιοι εδώ και έξι μήνες.
Καθώς δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους συναντήσεις, οι κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους, όπως κατήγγειλε Ιρακινός ειδικός που επισκέφθηκε τις φυλακές αυτές και έδωσε τις φωτογραφίες στο HRW.
Η Βαγδάτη κήρυξε τη νίκη της επί του Ισλαμικού Κράτους στο τέλος του 2017, όμως εξακολουθεί να προχωρά σε συλλήψεις φερόμενων μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κυρίως στην επαρχία Νινευή, η πρωτεύουσα της οποίας, η Μοσούλη, ήταν κάποτε η «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Οι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις φυλακές και τους κρατούμενους, αλλά κάποιες εκθέσεις εκτιμούν σε 20.000 τον αριθμό των φυλακισμένων στο Ιράκ για σχέσεις με το ΙΚ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP