Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Με αφορμή την απονομή του φετινού βραβείου «Ewald von Kleist» από την «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου» (Munchner Sicherheitskonferenz-Munich Security Conference) στο Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον ομόλογο του της «Βόρειας Μακεδονίας» κ. Ζάεφ για την «Συμφωνία των Πρεσπών», ανακαλύψαμε επιτέλους και στην Ελλάδα τόσο την ίδια την Διάσκεψη όσο και την σπουδαιότητα της!
Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ξεκίνησε το 1963, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και χωρίς καμία δόση υπερβολής έχει καταστεί πλέον το «Νταβός για την Ευρωατλαντική αλλά και την Παγκόσμια Ασφάλεια και Σταθερότητα. Πρόκειται στην ουσία για έναν Οργανισμό με πολλαπλές δραστηριότητες καθ' όλη την διάρκεια του έτους με κορύφωση την 3ημερη αυτή καθαυτή Διάσκεψη κάθε Φεβρουάριο.
Σε αυτήν συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών, εξέχοντες κοινοβουλευτικοί και ακαδημαϊκοί, επικεφαλής δεξαμενών σκέψεως (Τhink Τanks) αλλά και άλλες προσωπικότητες υψηλού κύρους και επιρροής που συντελούν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Την φετινή 55Η Διάσκεψη που άρχισε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και λήγει σήμερα το μεσημέρι, παρακολουθούν 35 Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, 50 Υπουργοί Εξωτερικών και τουλάχιστον 30 Υπουργοί Άμυνας, ο ΓΓ/ΝΑΤΟ κ. Στολτενμπέργκ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας κ. Μογκερίνι.
Οι ΗΠΑ παραδοσιακά δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το σημαντικό «event» και συμμετέχουν και πάλι τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Πενς, όσο και με μεγάλη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην οποία ξεχωρίζει η Πρόεδρος της Βουλής κ. Πελόσι. Και φυσικά συμμετέχει σύσσωμη σχεδόν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας με επικεφαλής την Καγκελάριο κ. Μέρκελ.
Στην ατζέντα της Διάσκεψης εφέτος κυριαρχούν ως βασικά θέματα η διατλαντική συνεργασία η οποία τίθεται τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο σε αμφισβήτηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ, η αυτοεπιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πορεία της ως «Παίκτης Ασφαλείας» στην Ευρωατλαντική Περιφέρεια και οι πιθανές συνέπειες του αναδυόμενου σκληρού ανταγωνισμού των Παγκοσμίων Δρώντων. Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης Πρέσβης ε.τ. Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ προκειμένου να δείξει την σημασία που δίνει η Διάσκεψη στην πορεία της ΕΕ μίλησε φορώντας το «μπουφαν» που φέρουν τα στελέχη της ΕΕ στις αποστολές της.
Δυστυχώς στην χώρα μας πολιτικός κόσμος και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι σήμερα την σπουδαιότητα αυτής της Διάσκεψης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Κάθε χρόνο είχαμε μία αναιμική και άφωνη ελληνική συμμετοχή. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μία χώρα σαν την Ελλάδα σε ένα μόλις διήμερο να προβάλει τις θέσεις της για σοβαρά διεθνή προβλήματα που την απασχολούν και ταυτόχρονα να προωθήσει τα εθνικά της ζητήματα σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ακροατήριο που αποτελείται από εκείνες τις προσωπικότητες που λαμβάνουν τις αποφάσεις ή είναι οι βασικοί διαμορφωτές των σχετικών προτάσεων. Στον αντίποδα πάντα σημαντική και ενεργή ήταν η συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ ποτέ δεν έλειψαν Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των Σκοπίων.
Πολιτικός κόσμος και ΜΜΕ στην Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε δεν αντιλαμβάνονταν την σημασία αυτής της Διάσκεψης. Στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει εδώ και 4 χρόνια την θεωρούσαν μάλλον ως κέντρο όπου γίνονται συνωμοσίες των ιμπεριαλιστικών και των «νεοφιλελεύθερων» κέντρων σε βάρος των …λαών.
Τα φιλικά στην Κυβέρνηση μέσα, μας βομβάρδισαν με άρθρα για την σπουδαιότητα της Διάσκεψης και τις σημαντικές επαφές που θα έχει την ευκαιρία να κάνει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Τα ίδια μέσα όμως απέκρυψαν το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει την συμμετοχή του πριν ανακοινωθεί η βράβευση του κ. Τσίπρα και έκανε εξ ίσου σημαντικές συναντήσεις.
Παρακολουθώντας την απογευματινή ομιλία αλλά και τις ερωτήσεις που τέθηκαν σε «live streaming» από την Βαυαρική Ραδιοτηλεόραση, για μία ακόμα φορά ο Πρωθυπουργός μας με το γνωστό «υπεράνετο» ύφος του χρησιμοποίησε αοριστολογίες και κενού περιεχομένου θριαμβολογικές ατάκες ενώ τις εντυπώσεις της συγκεκριμένης ενότητας τις κέρδισε ο κ. Ζάεφ λόγω της σοβαρότητας, της αμεσότητας του και της απλής γλώσσας.
Αισθανόταν νικητής ενώ εξαιρετική από διπλωματικής απόψεως ήταν η απάντηση που έδωσε σχετικά με την αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αξίζει να μνημονεύσουμε ότι αμέσως μετά ακολούθησε το πάνελ με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Τσότσιτς και τον «Πρόεδρο» του Κοσόβου κ. Θάτσι όπου ο Πρόεδρος της Διάσκεψης που ήταν και Συντονιστής έκανε έναν ατυχή παραλληλισμό της διαμάχης αυτής με την «ονοματολογική» διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων.
Αν και η Διάσκεψη δεν ελέγχεται άμεσα από την Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση, έκανε «το χατίρι» της κ. Μέρκελ που έχει βρει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν «πρόθυμο» συνεργάτη! Έτσι, όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και 2 εβδομάδες, στην διάρκεια του χθεσινοβραδινού επίσημου δείπνου που παρέθεσε στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Μάρκους Σέντερ, βραβεύτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» κ. Ζάεφ με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην «διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών», με την Συμφωνία των Πρεσπών!
Το βραβείο αυτό απονέμεται από το 2009 προς τιμή του Ewald von Kleist εκ των ιδρυτών της Διάσκεψης, Υπολοχαγού της Βέρμαχτ στον πόλεμο, που συμμετείχε ενεργά στην «Επιχείρηση Βαλκυρία» που αποσκοπούσε στην δολοφονία του Χίτλερ αλλά ως γνωστόν απέτυχε.
Ελπίζουμε ότι τώρα που μάθαμε την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου να συμμετέχουμε ενεργά. Από την άλλη, μετά την όψιμη «ανακάλυψη» της από τον Πρωθυπουργό, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την «βράβευση» στο εσωτερικό δημιουργώντας προφίλ διεθνούς ηγέτη. Είναι όμως αβέβαιο αν αυτό θα ανακόψει την καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Τσίπρα που βλέπει στον καθρέφτη ένα σύγχρονο «ειρηνοποιό» των Βαλκανίων.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal» και έχει παρακολουθήσει την Διάσκεψη Ασφαλείατρείς φορές.