Οι αναπάντεχες εξελίξεις σε μία χώρα όπως η Αυστρία που συνήθως κυριαρχεί η συναίνεση και η συνεννόηση είχαν στο επίκεντρο της τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου η φήμη του ξεπερνούσε τα αυστριακά σύνορα και ενδεχομένως προαλειφόταν για υψηλότερους ρόλους. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει η ανάληψη της θέσης από τον υπουργό Εξωτερικών Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη με ευρύτερες παραστάσεις από το εξωτερικό τόσο από την καριέρα του όσο και από την οικογένεια του. Για παράδειγμα, η σταθερή στάση εναντίον της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συνεχιστεί, ιδιαίτερα από τον Σάλενμπεργκ.
Η Αυστρία άλλωστε είναι μία σφοδρή πολέμιος της Τουρκίας, ξεκινώντας από την απροθυμία της να τη δεχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχε εκθέσει ξεκάθαρα την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από το καθεστώς Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Νωπή άλλωστε είναι η διαμάχη της Άγκυρας με τον Σεμπάστιαν Κουρτς για τη δήλωση του πως η Τουρκία αποτελεί περισσότερο φυσικό χώρο για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρά η Γερμανία και η Αυστρία.
Για το μέλλον στην Αυστρία πάντως, διατηρεί τη σημασία του πως η παραίτηση του Κουρτς δεν ήρθε λόγω της προσωπικής ευαισθησίας για το μέλλον της χώρας, όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση. Η σχετική έρευνα για τις συναλλαγές με ΜΜΕ, που οδηγούσαν στην κατασκευή της εικόνας του «χρυσού παιδιού» της αυστριακής πολιτικής σκηνής και τη μεθόδευση δημοσκοπήσεων υπέρ του βρισκόταν σε λειτουργία εδώ και καιρό.
Αυτό που άλλαξε τώρα και ώθησε τον Κουρτς σε παραίτηση είναι η στάση των Πρασίνων, που θορυβήθηκαν από το ενδεχόμενο της κατάρρευσης του κυβερνητικού σχηματισμού που θα τους οδηγούσε σε ανεπιθύμητες μελλοντικές πολιτικές διεργασίες. Από το να χαθεί οριστικά η εξουσία για το κόμμα του, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Κουρτς σε αυτή τη λύση.
Για την αυστριακή κοινωνία είναι πολύ σημαντική η αποκάλυψη πως ο Κουρτς αντιμετώπιζε την παρουσία του στην καγκελαρία με τον κυνισμό που έχουμε συνηθίσει στην πολιτική σκηνή, μιλώντας τόσο χυδαία και αντιμετωπίζοντας τόσο εργαλειακά τα ΜΜΕ. Το να μην είσαι αυτός που δηλώνεις, ενδεχομένως να γίνεται ανεκτό σε άλλες κοινωνίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους Αυστριακούς, των οποίων η συμπεριφορά καθορίζεται από τη συνέπεια των λόγων ενός ανθρώπου. Μένει να φανεί εάν η δημόσια μεταμέλεια του Κουρτς θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά στην Αυστρία κι αν παρά την παραίτηση του από την καγκελαρία θα διατηρήσει την πολιτική επιρροή του στη χώρα.
Ενδιαφέρον θα έχουν και οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης σε όλη την Ευρώπη και πρώτα απ’ όλα στη Γερμανία. Η καγκελαρία Κουρτς αντιμετωπιζόταν ως ένα πρότυπο από ένα μέρος των Χριστιανικών κομμάτων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για εκείνους. Ειδικότερα σε αυτή την εποχή, μετά την παραίτηση του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ καθώς και μέρος του εκλογικού μηχανισμού, ενδεχομένως να έπαιζε έναν ρόλο.
Από τη μεριά του άλλωστε, ο Κουρτς στήριξε τους Χριστιανοδημοκράτες πριν τις εκλογές, μην αναμένοντας απ’ ότι φαίνεται ένα τόσο αρνητικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως η συμμαχία του κόμματος του με τους Πρασίνους στην Αυστρία μπορεί να αντιγραφεί και για την επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία. Προφανώς, δεν φανταζόταν πως αυτή η συμμαχία στη χώρα του και η παρέμβαση των Πρασίνων, θα ήταν εκείνη που θα τον οδηγούσε εκτός καγκελαρίας.
Διαβάστε ακόμη:
Αυστρία: Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα είναι ο επόμενος καγκελάριος
Σεμπάστιαν Κουρτς: H αποκαθήλωση του νεαρού αυστριακού καγκελαρίου