Η αποφασιστικότητα των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται ως μία πρώτη βασική συνέπεια της ρωσικής εισβολής, κοιτάζοντας τη νέα κατάσταση σε ιστορικό χρόνο. Η αίσθηση της απειλής από τη «ρωσική αρκούδα» έχουν πείσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να κάνουν το παραπάνω βήμα και να ενταχθούν πλήρως στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Η Δανία, που βρίσκεται ήδη εντός των τειχών της Συμμαχίας από τα χρόνια της συγκρότησης του οργανισμού, έχει εξαρχής λάβει μία σθεναρή στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή. Η Κοπεγχάγη εμφανίστηκε διατεθειμένη ακόμα και να στείλει στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής, που αισθάνονταν άμεσα απειλούμενες από τη ρωσική επιθετικότητα, στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται να θεωρούσε πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα διατηρούσαν μία διαφορετική στάση, από τη στιγμή που δεν προστατεύονταν επίσημα από τη νατοϊκή ομπρέλα. Από τη στιγμή που Στοκχόλμη και Ελσίνκι διατύπωσαν την επιθυμία τους για ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία, ξεκίνησαν οι εναέριες παραβιάσεις της Ρωσίας, ώστε να καταδείξουν πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ένα απλό ενδεχόμενο, ούτε βέβαια φυσικό επόμενο.
Πλέον, φαίνεται πως στη Μόσχα προσπαθούν να δώσουν μόνιμο χαρακτήρα στις δραστηριότητες τους στον αέρα, ενόψει των εξελίξεων. Η παρέμβαση της Δανίας στο πλευρό της Σουηδίας, διαπιστώνοντας και κοινοποιώντας την παραβίαση του εναέριου χώρου και των δύο κρατών από ένα ρωσικό αεροσκάφος, δείχνει πως επικρατεί ομοψυχία ανάμεσα στα σκανδιναβικά κράτη. Η ένταξη αρχικά της Σουηδίας είναι θέμα χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί από μόνο του.
Η συμπεριφορά της Γερμανίας έχει καταλυτική σημασία σε αυτή την υπόθεση. Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου του Γερμανού καγκελαρίου με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τη Φινλανδή ομόλογο της, Σάνα Μάριν, ο Γερμανός καγκελάριος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τη Μόσχα. Από εκεί που δεν αναφερόταν καν στο ενδεχόμενο αναστολής της δημιουργίας φυσικού αερίου Nord Stream, πλέον η Γερμανία ακολουθεί σχεδόν κατά πόδας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 6ο πακέτο κυρώσεων είναι προ των θυρών και έχει τη γερμανική σφραγίδα. Πλέον το Βερολίνο φαίνεται να απλώνει τις φτερούγες του για να στηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως διαφαίνεται πως θα αποφασίσουν εσωτερικά, οι δύο χώρες το επόμενο διάστημα.
Ειδικά με την απόφαση της Γερμανίας, με ευρεία πλειοψηφία στο κομματικό σύστημα της, να εκκινήσει τον επανεξοπλισμό της, στο ατλαντικό αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, παρουσιάζεται για το Βερολίνο ένας πρωταγωνιστικός ρόλος, πέρα από τον οικονομικό, και στον στρατιωτικό τομέα. Ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μένει να φανεί. Αυτά τα μικρά, αλλά συμβολικά, συμβάντα, στο σκανδιναβικό μέτωπο και τη Βαλτική ενδεχομένως να προοιωνίζουν το άμεσο μέλλον. Ίσως, το επόμενο κρίσιμο τεστ να είναι η προοπτική ενός ενεργειακού εμπάργκο, έστω και στοχευμένου, στη Ρωσία.