Σφοδρή κριτική εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca άσκησε εκ νέου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι «κουράστηκε να είναι ο "αποδιοπομπαίος τράγος"» για την αργή διάθεση εμβολίων.
Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Φον Ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στο ζήτημα της AstraZeneca, για την οποία είπε ότι «δεν είχε αποθηκεύσει τις απαιτούμενες δόσεις όταν άρχισε να παράγει στην Ευρώπη».
«Η AstraZeneca δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν έγινε εγκαίρως παράδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα όταν βλέπουμε δόσεις που παράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος να πηγαίνουν κάπου αλλού», είπε μεταξύ άλλων. «Νομίζω ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να οργανώσει τις παραδόσεις της.»
Η AstraZeneca έχει μέχρι τώρα παραδώσει περίπου 10,7 εκατομμύρια εμβόλια στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να παράσχει 40 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα εμπόδισε την αποστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, χρησιμοποιώντας έναν πρόσφατο κανονισμό της ΕΕ για πρώτη φορά.
«Εάν μια εταιρεία δεν παραδώσει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις εξαγωγές», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν. «Από την αρχή υποστήριξα την Ιταλία στην απόφασή της, γιατί, όπως βλέπουμε, η AstraZeneca παραδίδει κάτω από το 10% των δόσεων που είχε αρχικά συμφωνήσει για το πρώτο τρίμηνο».
Επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε σε γερμανικές εφημερίδες, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι κατά το β' τρίμηνο του έτους αναμένει την παράδοση περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κάθε μήνα, «σύμφωνα με τα σχέδια των παρασκευαστών», αλλά και επειδή «επιπλέον εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν από την αδειοδότηση».
Αυτό, εξηγεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια αύξηση της ποσότητας των εμβολίων που έχουν ήδη διατεθεί. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ιανουάριο παραδόθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις και τον Φεβρουάριο 30 εκατομμύρια, ενώ για τον Μάρτιο αναμένονται συνολικά 50 εκατομμύρια.