Εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για ενδεχόμενη περιφερειακή διάχυση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το Ηνωμένο Βασίλειο απέσυρε διπλωματικό προσωπικό από τον Λίβανο, καλώντας παράλληλα τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο είναι ακόμη εφικτό.
«Τα γεγονότα στον Λίβανο εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Η κατάσταση δύναται να επιδεινωθεί γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συνιστά στους Βρετανούς που βρίσκονται στο Λίβανο να απευθυνθούν στην πρεσβεία για να οργανωθεί άμεσα η αποχώρησή τους.
Οι επιβατικές πτήσεις από και προς τον Λιβάνο θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά ή να ακυρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι δρόμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να κλείσουν, προειδοποιεί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γνωστοποιείται ότι λόγω του κινδύνου εμφύλιων συγκρούσεων υπό το φως διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έξω από πρεσβείες, ορισμένοι εργαζόμενοι και όλα τα μέλη των οικογενειών του διπλωματικού προσωπικού έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα.
Η πρεσβεία παραμένει ανοιχτή και εκτελεί «βασικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών προς τους Βρετανούς υπηκόους», αναφέρει η ανακοίνωση που επικαλείται ο Guardian.
«Σε περίπτωση επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης ή της κατάστασης ασφαλείας, η βρετανική πρεσβεία μπορεί να περιορίζεται όλο και περισσότερο στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Μην βασίζεστε στο ότι θα είναι σε θέση να σας απομακρύνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τονίζει το Λονδίνο.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα στο νότιο Λίβανο σε αντίποινα για πυρά όλμων και ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Στις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί έξι ισραηλινοί στρατιώτες και ένας πολίτης και περίπου 50 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Ιορδανούς και Άραβες αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο, εν μέσω των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να αποτρέψει μια περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και να αναζητήσει τρόπους για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τη στάση της Χεζμπολάχ, το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του Χασάν Νασράλα -παρόλο που ο ίδιος προειδοποίησε πως «όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες και θα μπορούσαμε να καταφύγουμε σε αυτές ανά πάσα στιγμή»- συνολικά το συμβάδισε με την εκτίμηση πολιτικών αναλυτικών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Χεζμπολάχ, και κατά βάση το Ιράν που την ελέγχει χρηματοδοτεί και οπλίζει, δεν επιζητούν έναν διευρυμένο πόλεμο.