Ξεκινώντας την τρίτη συνεχόμενη θητεία, ο Έντι Ράμα γνωρίζει πως η σημερινή γεωπολιτική εικόνα στα Βαλκάνια χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα. Η συμμαχία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, έπειτα από τη Συνθήκη των Πρεσπών φαίνεται να διατηρείται, παρά τις παρατυπίες που παρατηρούνται στην εφαρμογή της Συνθήκης από τη γείτονα χώρα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για την εναρμόνιση στο πνεύμα της συνθήκης, με αφορμή την εμφάνιση της ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2020 πιστοποιούν πως τα Σκόπια ακόμα χρειάζονται τη θετική διάθεση της Αθήνα. Η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει την πολιτική της περιφερειακής συνεργασίας και έχει σηκώσει ένα αδιαπέραστο τείχος στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Η Αλβανία επηρεάζεται εμμέσως, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνδέσει την υποψηφιότητα με εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έντι Ράμα έχει μεταφράσει τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές ως μία εντολή για να προωθήσει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις πρώτες μέρες της επανεκλογής του, ο Ράμα έχει αρχίσει να πιέζει ακόμα και για αποσύνδεση της υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, δίχως όμως αποτέλεσμα και να δηλώνει έτοιμος να περάσει γρήγορα τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας.
Οι σχέσεις του Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστές, ωστόσο το περισσότερο που μπορούν να του προσφέρουν είναι κατά περίπτωση οφέλη. Η συνεργασία με την Ελλαδα ωστόσο μπορεί να αποφέρει στην Αλβανία πολύπλευρα κέρδη, ειδικά από τη στιγμή που ο Ράμα έχει θέσει ως βασική κατεύθυνση του την Ευρώπη.
Η περσινή συμφωνία της Αλβανίας για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Ελλάδα, είχε δείξει το θετικό κλίμα. Οι ηγέτες των δύο χωρών δήλωσαν έτοιμοι να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού. Ωστόσο, η γρήγορη επίλυση του ζητήματος δεν είναι καθόλου βέβαιη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ζήτημα να τραβήξει επί μακρόν.
Από την πλευρά της Ελλάδας, η επιτυχή κατάληξη της ενταξιακής προσπάθειας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα την ευνοήσει πολλαπλά. Ειδικά για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η ΕΕ αποτελεί μονόδρομο από τη σημερινή κατάσταση έντασης, διαφθοράς και εγκληματικότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσφιγξη της σχέσης με τα Τίρανα αναμένεται να συνεχιστεί.