Του Γιάννη Μαντζίκου
Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη όσο και για τις «φιλελεύθερες ιδέες» στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times δεν προξένησε εντύπωση στους περισσότερους παρατηρητές των εξελίξεων. Προκάλεσε δε έντονες αντιδράσεις σε σημείο που οι ηγέτες της Δύσης επέδειξαν έντονα «αντανακλαστικά».
«Το προοδευτικό ιδεώδες είναι πλέον απαρχαιωμένο και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού», έκρινε ο Πούτιν στη συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα. Υποστηρίζοντας ότι αυτό το ιδεώδες επιτρέπει σε μετανάστες «να σκοτώνουν, να λεηλατούν, να βιάζουν με πλήρη ατιμωρησία διότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», πρόσθεσε.
Σαν σύμπτωση, η συνέντευξη του Ρώσου προέδρου ήρθε μια μέρα μετά την επάνοδο της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης την οποία ψήφισε η ολομέλεια του οργάνου. Το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας είχε ανασταλεί πριν από πέντε χρόνια, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Στην απόφαση αυτή αντιτάχθηκε πρώτο το Renew Europe, ο νέος σχηματισμός που αντικατέστησε το ALDE στο ευρωκοινοβούλιο. Ο πρώην επικεφαλής του Γκι Φερχόφσταντ ήταν και παραμένει ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της Ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη.
Με φόντο τα παραπάνω, στον Ρώσο πρόεδρο έσπευσε να απαντήσει η ίδια εφημερίδα Financial Times στο άρθρο με τίτλο «Όχι κύριε Πούτιν, ο Φιλελευθερισμός δεν είναι νεκρός». Στο κεντρικό άρθρο οι «FT» σημειώνουν «η φιλελεύθερη οικονομία και οι ιδέες του φιλελευθερισμού παραμένουν στο επίκεντρο της οργάνωσης των Δυτικών κοινωνιών, παρόλα αυτά η επίθεση του κυρίου Πούτιν είναι ένα καμπανάκι στους πολιτικούς να υπερασπιστούν τα ιδεώδη και τις αξίες αυτές».
Κατά την διάρκεια της Συνόδου των G20, η Τερέζα Μει η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η χώρα της «περιμένει να δει τους ανθρώπους που ευθύνονται για την υπόθεση Σκριπάλ να δικάζονται», χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση.
Λίγες μέρες πριν, οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές ασκούσαν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά τεσσάρων προσώπων, τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού, πέντε χρόνια μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι. Στην έρευνα και το πόρισμα των Ολλανδικών αρχών, ο Πούτιν απάντησε σε προγραμματισμένη συνέντευξη του λέγοντας για μια ακόμα φορά ότι «η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό».
Ήταν ακριβώς η ίδια απάντηση που έδωσε και μετά την επίθεση με το δηλητήριο Νόβιτσοκ στον πρώην Ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας το 2018, τις προπαγανδιστικές καμπάνιες στις εκλογές της Γαλλίας, το δημοψήφισμα της Καταλονίας, αυτό του Brexit και τις προεδρικές στις ΗΠΑ το 2016.
Από την πλευρά της η Δύση όπως σημειώνουν οι «FT» δεν «πρέπει να αρκεστεί στις απαντήσεις με λόγια αλλά και με πράξεις». Οι κοινωνικές ανισότητες και η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 έδωσε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού να αμφισβητήσουν το φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό ιδεώδες, όμως όπως αναφέρουν αρκετά μέσα «ήρθε η ώρα η Δύση να δώσει το συντριπτικό χτύπημα στις δυνάμεις που πρεσβεύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατόν μέλλον για τους πολίτες τους».
Φωτογραφία AP