Φωτογραφία αρχείου
Η Δύση θέλει να εξοπλίσει την Ουκρανία με drones με Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου
Bloomberg

Η Δύση θέλει να εξοπλίσει την Ουκρανία με drones με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Μεγάλη Βρετανία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, προκειμένου να προμηθεύσουν την Ουκρανία με χιλιάδες νέα drones με Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικούς στόχους ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που εργάζονται στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας πιστεύουν ότι το όπλο αυτό θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να συντρίψει τις ρωσικές θέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Τα drones θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία εντός μηνών, όπως είπαν, ενώ προειδοποίησαν ότι το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να ξεφύγει.

Τα drones έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει τα δύο χρόνια και ένας παγκόσμιος αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον του πολέμου. Η Ρωσία αυξάνει την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης για να υποστηρίξει την εισβολή, ενώ έχει λάβει σημαντικές ποσότητες drones από το Ιράν, που ως γνωστόν, είναι σύμμαχός της.

Ένας συνασπισμός συμμάχων της Ουκρανίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει 1 εκατομμύριο drones στη χώρα μέσα σε έναν χρόνο και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε ναυτικά drones για να καταστρέψει ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα.

Τον Ιανουάριο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας για να συζητήσουν καινοτόμες τεχνολογίες μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή.

Η εστίαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη πυροβολικού, μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει τόσο κρίσιμη μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε ο στρατός ίσως να αναγκαστεί να αποφασίσει να συγκεντρωθεί σε ένα στενότερο πολεμικό μέτωπο, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρεται από την Αβντίβκα μετά από πολύμηνη μάχη.

Στην ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αύξησε την πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας για το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας ρωσικής νίκης.

Αν και οι νέες δυνατότητες των drones δεν υποκαθιστούν την επείγουσα ανάγκη για βλήματα, μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση μέρους αυτής της έλλειψης και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα drones με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναπτύσσονται σε μεγάλους στόλους, επικοινωνώντας μεταξύ τους για να στοχεύουν εχθρικές θέσεις, χωρίς να χρειάζεται να ελέγχεται το καθένα ξεχωριστά από άνθρωπο-χειριστή.