Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές του Πούτιν ήλθε ως σκληρή υπενθύμιση του αδίστακτου καθεστώτος που έχει απέναντί της η Ευρώπη. Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ για το τέλος του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης έρχεται ως ακόμα μία πικρή πρόγευση της αμερικανικής πραγματικότητας με την οποία θα έλθει ταυτόχρονα αντιμέτωπη, εφόσον εκείνος επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο.
Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι έγινε γνωστή το μεσημέρι της Παρασκευής ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, παρουσία άνω των 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδων υπουργών. Στις αίθουσες της διάσκεψης ο Τραμπ ήταν «παρών» αφού ουσιαστικά όρισε την ατζέντα με τις απειλές στους Ευρωπαίους για το ΝΑΤΟ και το ρεπουμπλικανικό μπλόκο διαρκείας στην περαιτέρω αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Η καταδίκη πολιτικών και ηγετών στη Δύση και ανά τον κόσμο ήταν άμεση για το προδιαγεγραμμένο τέλος του Αλεξέι Ναβάλνι, με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να καθιστούν υπόλογο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του. Αντίθετα, το πρώτο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ ήλθε 72 ολόκληρες ώρες μετά το θάνατο του Ναβάλνι, και όχι μόνο δεν καταδίκαζε την τραγική κατάληξη και δεν περιείχε καμία αναφορά στο όνομα του Ρώσου προέδρου, αλλά δεν αφορούσε καν στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης αλλά στον ίδιο τον Τραμπ.
Ανοίκεια πολιτική εκμετάλλευση, μαζί και απομάκρυνση από τη στοιχειώδη λογική, ήταν το μήνυμα που έγραψε ο υπόδικος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, επιχειρώντας σύνδεση με τις δικές του δικαστικές υποθέσεις για να προωθήσει στο κοινό του το αφήγημα του πολιτικά διωκόμενου από την αμερικανική Δικαιοσύνη, την οποία κατά τον ίδιον η κυβέρνηση Μπάιντεν εργαλειοποιεί, καθώς και να επαναλάβει τα περί νοθευμένων εκλογών. Δεν έλυσε τη σιωπή του για τον Ναβάλνι ο Τραμπ· για τον εαυτό του μίλησε.
«Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι με έκανε να συνειδητοποιήσω όλο και περισσότερο τι συμβαίνει στη δική μας χώρα. Είναι μια αργή, σταθερή πορεία, με απατεώνες, ριζοσπάστες αριστερούς πολιτικούς, εισαγγελείς και δικαστές που μας οδηγούν σε ένα μονοπάτι προς την καταστροφή. Τα ανοιχτά σύνορα, οι νοθευμένες εκλογές και οι κατάφωρα άδικες αποφάσεις των δικαστηρίων καταστρέφουν την Αμερική, Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή, ένα αποτυχημένο έθνος. MAGA 2024» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social -με τις μισές προτάσεις ως είθισται στα κεφαλαία.
Αφότου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου, ο Τραμπ έκανε αλλεπάλληλες δημόσιες εμφανίσεις δίχως να προβεί σε καμία δήλωση για τον Αλεξέι Ναβάλνι για να προχωρήσει τελικά σε μία ανάρτηση με την οποία υπαινίσσεται πως ο ίδιος διώκεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ισχυρότερη αντιπολιτευόμενη φωνή της Ρωσίας και να εξισώσει ένα ανελεύθερο κράτος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον ηγέτη του, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ δεν είχε καταδικάσει ούτε κατά το παρελθόν τη φυλάκιση Ναβάλνι. Για την ακρίβεια επί προεδρίας του δεν είχε αναφέρει ούτε μία φορά του όνομά του.
Μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα με τον απαγορευμένο νευροπαραλυτικό παράγοντα νόβιτσοκ τον Αύγουστο του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αντιδράσει. Μίλησε για το πόσο «σκληρός» ήταν απέναντι στη Ρωσία και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του Κρεμλίνου στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Εμπλοκή της Ρωσίας ο Τραμπ δεν είχε «δει» ούτε στις εκλογές του 2016 αμφισβητώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει με θέρμη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η απουσία καταδίκης του θανάτου Ναβάλνι καθιστά ακόμη πιο εμφανή τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, καθώς και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που δεν έχουν προσδεθεί στο άρμα του και επιχειρούν μάταια να άρουν το μπλόκο της τραμπικής πτέρυγας στη βοήθεια προς την Ουκρανία, τη στιγμή που ακριβώς λόγω έλλειψης πυρομαχικών έχει αρχίσει πλέον να χάνει εδάφη στα ανατολικά.
Ο Τραμπ υπονομεύει τη βοήθεια στην Ουκρανία και ταυτόχρονα υπονομεύει πάνω από επτά δεκαετίες δικομματικής συναίνεσης για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, θέτοντας εν αμφιβόλω την αμερικανική ομπρέλα προστασίας στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και φθάνοντας έως και να «ενθαρρύνει» τη Ρωσία «να κάνει ότι διάολο θέλει» σε χώρες που κατ’ αυτόν δεν είναι συνεπείς προς τις αμυντικές δαπάνες.
Η Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι και συμπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε διενεργήσει την έρευνα για το ρόλο Τραμπ στην εισβολή στο Καπιτώλιο, κατακεραυνώνει τον πρώην πρόεδρο και μιλά για «πτέρυγα Πούτιν» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. «Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τον Ντόναλντ Τραμπ και το βαθμό στον οποίο έχουμε πλέον μία πτέρυγα Πούτιν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το ζήτημα αυτού του εκλογικού κύκλου είναι να διασφαλίσουμε ότι η πτέρυγα Πούτιν δεν θα καταλάβει τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου», δηλώνει μιλώντας στον Τζέικ Τάπερ του CNN, και προσθέτει: «Όταν ο Τραμπ υπόσχεται εκδίκηση, […] αυτό που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ναβάλνι, έτσι μοιάζει η εκδίκηση σε μία χώρα όπου ο ηγέτης της δεν υπακούει στο Κράτος Δικαίου».
Από πλευράς της, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα, Νίκι Χέιλι, που παραμένει στην κούρσα κόντρα στα προγνωστικά, κατήγγειλε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως άμεσα υπαίτιο για την εξουδετέρωση του πολιτικού του αντιπάλου και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά Τραμπ: «Παίρνει το μέρος κάποιου που δεν έχει κρύψει ότι θέλει να καταστρέψει την Αμερική. Παίρνει το μέρος κάποιου που συλλαμβάνει Αμερικανούς δημοσιογράφους και τους κρατά ομήρους. Και παίρνει το μέρος του δικτάτορα, αντί να πάρει το μέρος των συμμάχων μας που στάθηκαν μαζί μας την 11η Σεπτεμβρίου».