Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κηρύσσοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Ήδη, 11 αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί ή καθαιρεθεί.
Όπως αναφέρει σχόλιο του BBC, το σκάνδαλο που έπληξε την ουκρανική κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα πολιτικοί στις ΗΠΑ να ζητήσουν άμεσα τον περιορισμό της βοήθειας προς το Κίεβο.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του, αντιδρώντας, ωστόσο οι κατηγορίες είναι σοβαρές και η χρονική συγκυρία κακή.
Η Πόρσε και η έπαυλη
Πολλές από τις αποκαλύψεις ήρθαν στο φως μέσω του ειδησεογραφικού δικτύου, Ukrayinska Pravda. Πρόσφατα, αποκάλυψε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η εταιρεία του προσωπικού γυμναστή ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου έλαβε εκατομμύρια λίρες μετά τη ρωσική εισβολή.
Σε σκάνδαλο διαφθοράς ενεπλάκη και το όνομα του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι.
Ο Κιρίλο Τιμοσένκο παραιτήθηκε δύο μήνες μετά τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φερόταν να έχει μεταφέρει την οικογένειά του σε έπαυλη γνωστού εργολάβου ακινήτων.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν πλάνα όπου ο αξιωματούχος φαινόταν να οδηγεί πανάκριβη Πόρσε.
«Απαίτηση της κοινής γνώμης»
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ σχετικά με τον ευρύ ανασχηματισμό έχει δηλώσει πως «δείχνει ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανταποκρίνεται στη «βασική απαίτηση της κοινής γνώμης» ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για όλους.
«Οι αποφάσεις του Ζελένσκι για το προσωπικό μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους. Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε ένα βασικό δημόσιο αίτημα - δικαιοσύνη για όλους», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα: