Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να συμβεί, επιμένει ο Τραμπ
AP /Ben Curtis
AP /Ben Curtis
Συνάντηση Τραμπ-Στάρμερ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να συμβεί, επιμένει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να μιλήσει για το ενδεχόμενο ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην Ουκρανία προτού επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως τόνισε ο ίδιος υποδεχόμενος τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ο Τραμπ τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμη συμφωνία».

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε, «δεν μου αρέσει να μιλάω σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία για να προχωρήσουμε τη διαδικασία», συμπληρώνοντας ότι θέλει να αποφύγει τη… γρουσουζιά.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα επιχειρήσει να πείσει τον Τραμπ πως είναι αναγκαία η υποστήριξη των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Είναι πολύ σημαντικό εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να τη διαφυλάξουμε», είπε κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης πως την Παρασκευή θα υπογράψει συμφωνία για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έρχεται εδώ και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, πιθανώς ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, και θα έχουμε μια καλή συζήτηση», είπε στο Οβάλ Γραφείο.

Σε ερώτηση από δημοσιογράφο εάν εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Ζελένσκι είναι «δικτάτορας», όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «εγώ το είπα αυτό;» και συνέχισε λέγοντας «δεν πιστεύω ότι το είπα. Επόμενη ερώτηση…».

Έσπευσε να συμπληρώσει μάλιστα πως έχει «πολύ καλές σχέσεις» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ παρέδωσε στον Τραμπ μία επιστολή από τον Κάρολο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αμέσως αποδέχθηκε την πρόσκληση.

«Η απάντηση είναι ναι», είπε ο Τραμπ, αναφέροντας στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι θα παραστεί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ. «Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί και να τιμήσουμε τον βασιλιά, να τιμήσουμε τη χώρα».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν πρόκειται να συμβεί»

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβεί».

«Νούμερο ένα» στόχος του, είπε, είναι να σταματήσει τις μάχες επειδή «χιλιάδες στρατιώτες» έχουν χαθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ πώς θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα παραβιαστεί από τη Ρωσία.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θα κρατήσει τον λόγο του και πρόσθεσε: «έχω εμπιστοσύνη ότι αν κάνουμε μια συμφωνία, θα κρατήσει».