Η επανεκκίνηση των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη της Αυστρίας αποτελεί μία διέξοδο για να διοχετευθεί η πίεση που συσσωρεύεται για τις προθέσεις της Τεχεράνης. Στην πρωτοβουλία της Μόσχας, ανταποκρίθηκε η Τεχεράνη, σε Λαβρόφ, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν να ανταποκρίνεται θετικά.
Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν πως η Τεχεράνη βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει το επόμενο κράτος με πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα, με τον πρώην αναπληρωτή γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Όλι Χάινονεν, το Ιράν μπορεί να περάσει το κατώφλι της «πυρηνικής επιλογής» σε δύο μήνες, ύστερα από την ταχεία πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου. Χρειάζεται δύο-τρία βήματα για να επιτευχθεί ο βαθμός εμπλουτισμού 90% που απαιτείται για μια ατομική βόμβα σε λίγες μόνο εβδομάδες, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.
Ίδια είναι κι η εκτίμηση στο Ισραήλ, ένας κρίσιμος παράγοντας στην εξίσωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς θεωρεί πως πλήττεται άμεσα. Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ισραήλ δήλωσε ανοιχτά πως το Ιράν σε δυο μήνες θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο πρόληψης, πέρα όμως από την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.
Η επιστροφή στη συμφωνία του 2015 που είχε επιτευχθεί επί προεδρίας Ομπάμα φαίνεται όντως ανέφικτη. Η αποχώρηση των ΗΠΑ επί Τραμπ και η επιτάχυνση του ιρανικού προγράμματός την έχουν καταστήσει κενό γράμμα. Ο Τζο Μπάιντεν πριν να αναλάβει την προεδρία ενδεχομένως να πίστευε πως θα μπορούσε να επαναφέρει τους Ιρανούς στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Ωστόσο, το Ιράν αποτελεί έναν σκληρό διαπραγματευτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη συνάντηση του νέου πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Μπένετ έχει καταστήσει ως βασικό πυλώνα της πολιτικής του τη συνεννόηση και τον κοινό βηματισμό του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τον Μπάιντεν ότι η συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Ωστόσο ο Μπάιντεν διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσπαθούν να τερματίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσω της διπλωματικής οδού. Βέβαια, όσο η αδιαλλαξία του Ιράν σε ουσιαστικά ζητήματα παραμένει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναζητηθούν «εναλλακτικοί μέθοδοι από τη διπλωματία» το επόμενο διάστημα.