Καθώς η πολιτική κρίση στη Βρετανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έπειτα από την παραίτηση κεντρικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, οι φωνές που ζητούν την καθαίρεση του πρωθυπουργού Τζόνσον πληθαίνουν. Ωστόσο, ο εκρηκτικός Βρετανός φαίνεται να περιχαρακώνεται γύρω από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του, που γνωρίζουν πως δύσκολα θα ξαναβρεθούν σε θέση εξουσίας, αν ο Τζόνσον οδηγηθεί σε παραίτηση.
Το ένα μετά το άλλο στέλεχος των Συντηρητικών ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από τον κυβερνητικό μπλοκ, στενεύοντας τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον. Ένας από τους αντιπροέδρους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπιλ Αφολάμι εγκατέλειψε κι εκείνος το πλοίο, ύστερα από την ανακοίνωση παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, και του υπουργού Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ, έπειτα από την παραδοχή πως ο Βρετανός πρωθυπουργός γνώριζε ότι o βουλευτής Κρις Πίντσερ εμπλεκόταν σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης, όταν τον διόριζε σε κυβερνητικό πόστο. Το ερώτημα είναι βέβαια κατά πόσο θα αντέξει ο Τζόνσον τα βέλη που δέχεται εξ οικείων.
Έχοντας επιβιώσει από μία πρόταση μομφής, μόλις πριν από έναν μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί τυπικά να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Θα χρειαστεί να περάσει ένας σχεδόν χρόνος μέχρι να αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο, να βρεθεί εκτός εξουσίας. Ως βετεράνος πολιτικός, thick-skinned, χοντρόπετσος όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, ο Τζόνσον μπορεί απλά να σκέφτεται ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τα δύο κρίσιμα χαρτοφυλάκια που έμειναν κενά, των Οικονομικών και της Υγείας. Τα ζητήματα που πρέπει να φέρουν εις πέρας, όποιοι αναλάβουν τα εν λόγω υπουργεία, είναι τα πιο καυτά της εποχής, που έχουν άλλωστε επιφέρει τη μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση. Ο απρόβλεπτος πληθωρισμός, η μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και ο υποδόριος κίνδυνος επιστροφής της πανδημίας.
Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα θέματα, ο Τζόνσον έχει δείξει πως δεν κάμπτεται από τις παλινωδίες του που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ούτε τις αντιφάσεις των λόγων του. Στο ζήτημα που μας αφορά ως Ελλάδα, συνέχισε να αντιστέκεται σθεναρά στην επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα, ακόμα και όταν έγιναν γνωστές οι επιστολές του προς την Μελίνα Μερκούρη, όπου ως φοιτητής υποστήριζε με πάθος την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπήρξε ο πρώτος σε εν ενεργεία πρωθυπουργός που κλήθηκε να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο για παράβαση της νομοθεσίας, τον καιρό της πανδημίας. Ωστόσο, τώρα το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης από στέλεχος του, μάλλον υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Το ζήτημα δηλαδή ενδεχομένως να ξεπερνά τη συνήθη επιχειρηματολογία του Τζόνσον, πως ότι και να λέγεται για εκείνον, πετυχαίνει αποτελέσματα και φέρνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Βέβαια, πλέον δεν μπορεί να πείσει τους Βρετανούς ούτε για αυτό, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.
Πέρα από την πτώση της δημοτικότητας του Τζόνσον, η παρουσία του έχει αναχθεί σε θέμα αρχών για αρκετούς παράγοντες του συντηρητικού κόμματος. Η ιδέα ότι ένας πρωθυπουργός μπορεί να είναι υπεράνω των κανόνων δεν είναι καθόλου εύκολα αποδεκτή για εκείνους και όλοι και περισσότερα μιλούν ανοικτά για τη διαφαινόμενη εκπαραθύρωση του Τζόνσον. Ενδεχομένως το σεξουαλικό σκάνδαλο του κορυφαίου στελέχους και η κυνικότητα που ο Βρετανός πρωθυπουργός το αντιμετώπισε να αποτελέσουν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.