Καθώς η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, το δράμα των επιζώντων έρχεται στο προσκήνιο στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης των σεισμόπληκτων περιοχών. Η πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη γειτονική Συρία συμπληρώθηκε.
Μια 42χρονη γυναίκα ανασύρθηκε σήμερα ζωντανή από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Καχραμανμαράς, σχεδόν 222 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν διασώστες να μεταφέρουν τη γυναίκα, ονόματι Μελικέ Ιμάμογλου, με φορείο και να την βάζουν σε ασθενοφόρο.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 41.000, ενώ πολλοί επιζώντες αντιμετωπίζουν το δριμύ ψύχος, έχοντας μείνει άστεγοι από τις καταστροφές στις πληγείσες πόλεις και στις δύο χώρες.
«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να απομακρύνουμε και τον τελευταίο πολίτη που έχει απομείνει κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν», υποσχέθηκε ο Ερντογάν αργά την Τρίτη μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD).
Η εκτίμηση των ζημιών των κτηρίων, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες καταστράφηκαν, θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει εντός μηνών, είπε.
«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, που καταστράφηκαν ή έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα από τον σεισμό, και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε. Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, είπε, ενώ περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Ζωντανή μετά από 212 ώρες στα συντρίμμια
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 77χρονη γυναίκα ονόματι Φατμά Γκουνγκόρ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν, περίπου 212 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Φορώντας μάσκα οξυγόνου, καλυμμένη με κουβέρτα από χρυσό φύλλο και δεμένη σε φορείο, η Γκουνγκόρ μεταφέρθηκε από τα ερείπια σε ασθενοφόρο που την περίμενε, όπως έδειξαν πλάνα από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Στη συνέχεια, οι συγγενείς της αγκάλιασαν την ομάδα διάσωσης, που αποτελούνταν από στρατιωτικούς και μέλη της αρχής διαχείρισης καταστροφών AFAD.
Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν στην Τουρκία την Τρίτη, ωστόσο, το επίκεντρο της προσπάθειας βοήθειας μετατοπίστηκε στη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς στέγη και τροφή μέσα στο κρύο.
Παραδέχτηκε προβλήματα στην κρατική αντίδραση ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν αναγνώρισε προβλήματα στην αρχική αντίδραση στον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.
«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κτήρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.
Μεταξύ των διασωθέντων την Τρίτη περιλαμβάνονται δύο αδέλφια, ηλικίας 17 και 21 ετών, που ανασύρθηκαν από πολυκατοικία στην επαρχία Καχραμανμάρας, καθώς και ένας Σύρος και νεαρή γυναίκα στην Αντιόχια.
ΟΗΕ: Η φάση της διάσωσης ολοκληρώνεται
Οι αρχές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με την εστίαση να στρέφεται στη στέγαση, την τροφή και την εκπαίδευση.
«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε σκηνή, βοήθεια ή κάτι άλλο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», δήλωσε ο Χασάν Σαϊμούα, πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε παιδική χαρά στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται κάθε ώρα», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ευρώπη. «Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε.
«Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για τα αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών - με τα ευάλωτα άτομα να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο», όπως τονίζει ο ΠΟΥ.
«Μπαμπά, μετασεισμός!»
Οικογένειες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία δήλωσαν ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές συνέπειες του σεισμού.
Ο Χασάν Μοάζ αναφέρει ότι ο 9χρονος γιος του στο Χαλέπι της Συρίας. «Όταν κοιμάται τη νύχτα και ακούει έναν ήχο, ξυπνάει και μου λέει: "Μπαμπά, μετασεισμός!"», αναφέρει ο Χασάν Μοάζ σχετικά με τον 9χρονο γιο του, στο Χαλέπι της Συρίας.
Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία μέσω του νεοανοιγμένου περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμ.
Η αναζήτηση επιζώντων επρόκειτο να τελειώσει στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας ομάδας διάσωσης των Λευκών Κράνων, Ραέντ αλ Σάλεχ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώνει το έργο έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Ο τουρκικός απολογισμός ήταν 35.418 νεκροί, δήλωσε ο Ερντογάν. Περισσότεροι από 5.814 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters από αναφορές συριακών κρατικών μέσων ενημέρωσης και μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.
«Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν»
Οι επιζώντες εντάχθηκαν σε μαζική έξοδο από τη ζώνη καταστροφής, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους και χωρίς να είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν.
Ο Χάμζα Μπέκρι, ένας 22χρονος Σύρος ζει στην Αντιόχια, στη νότια Τουρκία, εδώ και 12 χρόνια, έχοντας διαφύγει εκεί, λόγω των συγκρούσεων στην πατρίδα του, τώρα ετοιμαζόταν να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Ισπάρτα της νότιας Τουρκίας.
«Είναι πολύ δύσκολο ... Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, χωρίς υπάρχοντα, χωρίς δουλειά», δήλωσε ο Μπέκρι.
Διαβάστε ακόμα:
Συρία: Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό
Η ΕΜΑΚ προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση: Ανάρτηση εικόνας και από τη Μαντόνα