Δεκάδες στελέχη της Γαλλίας ταξίδεψαν στο Πεκίνο με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, διατηρώντας συγκρατημένες προσδοκίες για την αναθέρμανση των εμπορικών προοπτικών με την Κίνα μετά την πανδημία και με κάποιους να απορρίπτουν τις αμερικανικές εκκλήσεις για «αποσύνδεση».
Ο Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα με μια 50μελή αντιπροσωπεία επιχειρηματικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των CEOs των Airbus, Alstom και EDF.
Μήνυμα σταθερότητας από τη Δύση
Κάποιοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η «επιδρομή» των επιχειρηματικών στελεχών από τη Γαλλία θα μπορούσε να θολώσει το μήνυμα σταθερότητας που θέλει να στείλει η Δύση σε μία περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, στους κήπους της γαλλικής πρεσβείας, ο Μακρόν, απευθυνόμενος στη γαλλική κοινότητα το βράδυ της Τετάρτης, απέρριψε τα περί «αναπόδραστης σπείρας» έντασης που θα οδηγούσε σε διακοπή των σχέσεων με την Κίνα και το σχόλιό του χαιρετίστηκε ευρέως από το κοινό του.
«Εξάρτηση από την Κίνα»
«Τα τρία τέταρτα της αντιπροσωπείας είναι επικεφαλής επιχειρήσεων: ο στόχος είναι πρώτα και κύρια η υπογραφή συμβάσεων», σχολίασε από την πλευρά του στο Twitter ο Ραφαέλ Γκλούξμαν, αριστερό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της επίσκεψης Μακρόν.
«Σε μία εποχή που η συζήτηση στην Ευρώπη επικεντρώνεται στην αυτοκτονική μας εξάρτηση από την Κίνα και την κινεζική παρέμβαση, το μήνυμα είναι ακατάλληλο», είπε.
Υπό ευρωπαϊκή ιδιοκτησία οι στρατηγικοί φορείς
Η Γαλλία είναι προσεκτική να μην αφήσει τους στρατηγικούς τηλεπικοινωνιακούς της φορείς και τους παρόχους ενέργειας να περιέλθουν σε μη ευρωπαϊκή ιδιοκτησία, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπου η εθνική ασφάλεια δεν συνιστά κίνδυνο, όπως η γεωργία, ανέφερε ο Μακρόν.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αποσύνδεσης και αποσύνδεσης», τόνισε.