Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποφασίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου τον αριθμό των εγκλωβισμένων στη Μόρια προσφύγων και μεταναστών τους οποίους θα υποδεχθεί στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα τέθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με την Ανγκελα Μέρκελ.
Με βάση τις τοποθετήσεις των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων, αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία – η οποία ήδη έχει ανακοινώσει την υποδοχή 100- 150 ασυνόδευτων παιδιών, περίπου όσων και η Γαλλία – θα ανοίξει τις πύλες της σε τετραψήφιο αριθμό ανθρώπων. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν μάλιστα λόγο ακόμη και για 5.000 – αυτό είναι και το αίτημα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, που στηρίζεται και από τους Πράσινους, που είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στην αντιπολίτευση – ωστόσο ο τελικός αριθμός δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» και δεν αποκλείεται θα είναι μικρότερος.
Στροφή των Βαυαρών
Αναμφίβολα, το πιο αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι μέχρι σήμερα τηρούσαν συνήθως σκληρή έως αρνητική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Πιστεύω απλά πως για την Γερμανία είναι εφικτό, χωρίς πρόβλημα, να υποδεχθεί ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, παιδιών και μελών οικογενειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος θεωρείται και από τα φαβορί για να διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές του 2021, ως επικεφαλής της Ένωσης CDU-CSU. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο (επίσης Βαυαρός) υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ.
Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τα ερωτήματα που τίθενται είναι σημαντικά: Θα πρόκειται, άραγε, για μια εφάπαξ και ad hoc συνεισφορά της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λέσβο; Και πόσες ακόμη χώρες της Ευρώπης θα δεχθούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί;
«Όχι στα λάθη του 2015»
Το σίγουρο είναι ότι ενώ στη Γερμανία υπάρχει συναίνεση για την υποδοχή σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε αυτή τη φάση, πολλοί προειδοποιούν (ανάμεσά τους και ο Ζέντερ) να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και να μην σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της χωρίς όρια. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι – ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP, Κρίστιαν Λίντνερ – προτείνουν την πραγματοποίηση μιας μεγάλης διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αντίστοιχες των κρατιδίων, μαζί με τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να καταληχθεί μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό.
Όσο για την Ευρώπη, εκτός της Γαλλίας και ορισμένων άλλων χωρών, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι υπάρχει ομοφωνία ή, έστω, πλειοψηφία για μια ενιαία πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό. Η πρόσφατες δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.