Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι θα καλωσόριζε μια επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Μόσχα μέσω ενός συμβουλίου που έχει να συγκληθεί δύο χρόνια, αλλά είπε πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας».
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τη διαβούλευση ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα, αλλά οι σχέσεις είναι τεταμένες και το συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019.
«Πιστεύουμε πως πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο. Αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας», είπε ο Μάας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Δεν εξήγησε ποια βήματα πιστεύει πως πρέπει να κάνει η Ρωσία για να βελτιώσει τον διάλογο, αλλά είπε πως το NRC δίνει την ευκαιρία για μια εντατική ανταλλαγή που θα δείχνει εμπιστοσύνη σε θέματα πολιτικής για την ασφάλεια. «Είμαστε έτοιμοι για αυτό, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ετοιμότητα και στη ρωσική πλευρά στο άμεσο μέλλον», είπε ο Μάας.
Η πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία ακολουθεί μια διπλή προσέγγιση, αποτροπής και διαλόγου, αν και η συμμαχία ανέστειλε πρακτικά κάθε συνεργασία με τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2014 μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
Tο NRC αναβίωσε το 2016 και συγκαλείτο τακτικά έως το 2019. Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λόγω εντάσεων για μια σειρά θεμάτων, από την προσάρτηση της Κριμαίας έως τους ισχυρισμούς για ηλεκτρονική παρείσφρηση στις εκλογές στις ΗΠΑ και τη σύγκρουση στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε χθες να ανοικοδομήσει και να αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ έπειτα από τέσσερα χρόνια, όταν η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη συμμαχία ξεπερασμένη, διχασμένη και σε κρίση.
Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το ΝΑΤΟ αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, είπε πως οι προσπάθειες της Ρωσίας, όπως τις χαρακτήρισε, να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας συνιστούν απειλές που απαιτούν από το ΝΑΤΟ να ενωθεί.