Παρά τις αναφορές ότι το Κατάρ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ρόλο του ως διαμεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η ηγεσία της Χαμάς σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφερε το Σάββατο η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές στον αραβικό κόσμο ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς διεξάγει συνομιλίες με δύο αραβικές χώρες και σημείωσαν ότι η μία από αυτές είναι το Ομάν.
Γιατί σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Κατάρ
Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς επιδιώκει να μετακινηθεί από την τρέχουσα βάση της στο Κατάρ, καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές ασκούν πίεση στο κράτος του Κόλπου για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός που έχουν βρεθεί σε τέλμα.
Πώς επηρεάζονται οι ισραηλινοί όμηροι
Εάν η ηγεσία της Χαμάς εγκαταλείψει το Κατάρ, υπάρχει φόβος ότι η κρίση στις σχέσεις θα προκαλέσει την κατάρρευση των επαφών για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς, στις οποίες το Κατάρ λειτουργεί ως κεντρικός μεσολαβητής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι, ανακοίνωσε ότι «η χώρα του επανεξετάζει τη θέση της ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Γάζας».
«Η θέση μας γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από τους πολιτικούς για τους δικούς τους σκοπούς», δήλωσε ο Αλ Θάνι, τα λόγια του οποίου έρχονται λίγες ημέρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι το σημερινό περίγραμμα της συμφωνίας για τους ομήρους δεν είναι αποδεκτό από αυτήν.
Δήλωσε επίσης: «Είχαμε εκτεταμένες επαφές με την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση. Ακούμε από όλα τα μέρη στην περιοχή ότι δεν θέλουν πόλεμο. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η κλιμάκωση στην περιοχή είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».
Το Κατάρ επανεξετάζει το ρόλο του ως μεσολαβητή
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι, ανακοίνωσε ότι «η χώρα του επανεξετάζει τη θέση της ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Γάζας». «Υπάρχουν όρια σε αυτόν τον ρόλο και όρια στην ικανότητα στην οποία μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο ηγέτης του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου. «Το κράτος του Κατάρ θα λάβει την κατάλληλη απόφαση την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.
Το Κατάρ, μια μοναρχία του Περσικού Κόλπου στο μέγεθος του Κονέκτικατ, έχει εργαστεί εδώ και καιρό για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να ενισχύσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, χτίζοντας εμπιστοσύνη με τους τρομοκράτες και εξοικείωση με τις διαπραγματευτικές τακτικές τους. Τους τελευταίους έξι μήνες, αυτές οι σχέσεις μετατράπηκαν σε μια από τις πιο ακανθώδεις διπλωματικές κρίσεις στον κόσμο, αποδεικνύοντας την αξία της ως σύμμαχου των ΗΠΑ ενώ ανέβασε το προφίλ της ως απαραίτητος μεσολαβητής της Μέσης Ανατολής.
Ποτέ στο παρελθόν η δεκαετής σχέση του Κατάρ με τη Χαμάς, η οποία είναι αφοσιωμένη στη βίαιη αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή, δεν έχει τεθεί υπό τέτοιο έλεγχο. Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περισσότερους από 200 άλλους, έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ ενδείξεις ότι το Κατάρ μπορεί να ήταν εν μέρει υπεύθυνο λόγω των δεσμών του με τη Χαμάς.
Η ικανότητα του Κατάρ να διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς -όπως κάνει με άλλες ριζοσπαστικές ομάδες όπως οι Ταλιμπάν και κράτη όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα- αντικατοπτρίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ απαιτούν ολοένα και περισσότερο από τους φίλους τους να τηρούν ξεκάθαρες θέσεις μαζί τους και εναντίον τους ενάντια μια σειρά από εχθρούς.
Πληροφορίες από BBC, Jerusalem Post, Wall Street Journal