Η χούντα κατηγορεί τους διαδηλωτές για τη βία
Μιανμάρ

Η χούντα κατηγορεί τους διαδηλωτές για τη βία

Ο στρατός της Μιανμάρ κατηγόρησε τους διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος για βία, ενώ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στο ίντερνετ θα διατηρηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε ότι 164 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός.

“Είναι και δικοί μας πολίτες”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πρωτεύουσα Ναϊπιτάου.

Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP) έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 261 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σκληρή καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, μόνο χθες Δευτέρα, ανάμεσά τους ένας έφηβος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν και νέες επιδρομές χθες το βράδυ σε συνοικίες της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, με πυροβολισμούς να ακούγονται και αρκετούς ανθρώπους να τραυματίζονται, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η χούντα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει το πραξικόπημα λέγοντας ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Την κατηγορία έχει απορρίψει η εκλογική επιτροπή, ενώ ο στρατός έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει ημερομηνία.

Ο Ζάου Μιν Τουν κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι ασκούν βία και πρόσθεσε ότι εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

“Μπορούμε να τους αποκαλούμε ειρηνικούς διαδηλωτές;”, διερωτήθηκε δείχνοντας ένα βίντεο που δείχνει ένα εργοστάσιο στις φλόγες. “Ποια χώρα ή οργανισμός θα θεωρούσε αυτή τη βία ειρηνική;”.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της χούντας κατήγγειλε ότι οι απεργίες και η αναστολή της λειτουργίας των νοσοκομείων προκάλεσε τον θάνατο ασθενών, περιλαμβανομένων κάποιων με covid-19.

Εξάλλου κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για “ψευδείς ειδήσεις” και ότι υποκινούν τις ταραχές, ενώ τόνισε ότι δημοσιογράφοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες αν έχουν επαφές με την κυβέρνηση της Σου Τσι, την οποία ο στρατός έχει χαρακτηρίσει παράνομη οργάνωση.

Ο Ζάου Μιν Τουν υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό για τη Μιανμάρ είναι το κράτος δικαίου και η σταθερότητα και κατά συνέπεια θα παραμείνουν οι περιορισμοί στο ίντερνετ “για ένα διάστημα”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο στρατός σέβεται τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο αν και επιτρέπεται να μεταδίδουν τις ειδήσεις που αφορούν τις διαδηλώσεις, η υποκίνησή τους αποτελεί έγκλημα.