Σε μια νέα εποχή, περνάνε οριστικά από, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, όλες οι συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα. Μετά από 29 χρόνια και κάτι μήνες, στη Ρόδο, εκεί όπου έβαλε λουκέτο και το τελευταίο υποθηκοφυλακείο (από τα συνολικά 390) θα λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, το οποίο αναλαμβάνει την οργάνωση των ακινήτων σε ένα νησί που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με το ενετικό και ιταλικό κτηματολογικό σύστημα.
Αυτή η αλλαγή θα αντιμετωπίσει τις χρόνιες δυσκολίες στην καταγραφή και διαχείριση ακινήτων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, θα τεθεί σε λειτουργία και μια νέα ψηφιακή εφαρμογή (12n.ktimatologio.gr) για υποβολή πράξεων και αιτήσεων πιστοποιητικών σε περιοχές κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου, από συμβολαιογράφους, πολίτες κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τον υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τη Δευτέρα, η Ελλάδα περνάει στο αντικειμενικό χωρικό σύστημα του κτηματολογίου, με τις συναλλαγές ακινήτων στη χώρα να είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κτηματολογίου.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό ορόσημο διότι ολοκληρώνεται μια μεταρρύθμιση, δηλαδή η χώρα να φύγει από το oθωμανικό σύστημα των παλιών υποθηκοφυλακείων στο οποίο ίσχυε η αρχή του ότι δηλώσεις έχεις, με ότι επικάλυψη, προβλήματα και δικαστικές διαμάχες μπορούσε να δημιουργήσει αυτό. Πλέον πάμε στο αντικειμενικό χωρικό σύστημα του κτηματολογίου, όπου κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης αντιστοιχεί σε έναν κωδικό αριθμό ελληνικού κτηματολογίου και σε έναν ψηφιακό χάρτη όπου μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τα όρια της κάθε ιδιοκτησίας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, από, Δευτέρα, όλες οι συναλλαγές ακινήτων στη χώρα, θα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έχουν κλείσει, όπως υποσχεθήκαμε πέρυσι και τα 390 υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούσαν στη χώρα. Τα άσχημα νέα είναι τα εξής: μαζί με το κλείσιμο, κληρονομήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν είχαν περαστεί στα βιβλία, είχαμε αμετάγραφες πράξεις, είχαμε πράξεις οι οποίες ουσιαστικά δημιουργούσαν ανασφάλεια στην αγορά ακινήτου. Έχουμε κληρονομήσει, εν γνώση μας, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, ξέρουμε πως θα τις διεκπαιρεώσουμε».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αποκάλυψε ότι περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες απ` όλα τα υποθηκοφυλάκεια θα ψηφιοποιηθούν, με τα 300 εκατομμύρια εξ αυτών μέχρι τον Φεβρουάριο, έργο για το οποίο «ο Έλληνας φορολογούμενος δε βάζει από την τσέπη του ούτε ένα ευρώ, διότι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Σχετικά με την εφαρμογή Price Maps που αφορά στις πραγματικές τιμές των ακινήτων ανά περιοχή για αγορά και ενοικίαση θα είναι στον αέρα έως τέλος Μαρτίου.