Η ινδική εταιρεία τεχνολογίας Jio Platforms η οποία θεωρείται από αναλυτές ως η επόμενη Alibaba ή Amazon, έχει μετόχους το Facebook, ιδιωτικές αμερικανικές επενδυτικές, ενώ φημολογείται ότι ενδιαφέρον δείχνουν τα κρατικά funds της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι.
Προ ημερών, η επενδυτική KKR με έδρα την Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι αγοράζει το 2.32% της εταιρείας έναντι 1.5 δις δολαρίων. Η είδηση αυτή ήρθε ένα μήνα ακριβώς αφότου το Facebook εξαγόρασε το 9.9% της Jio Platforms έναντι 5.7 δις δολαρίων, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη "επένδυση" μετά την εξαγορά της πλατφόρμας WhatsApp για 19 δις δολάρια.
Επιπρόσθετα, η Silver Lake μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Silicon Valley στην Καλιφόρνια τοποθέτησε 750 εκατομμύρια δολάρια στην Jio Platforms, την ώρα που η Vista με έδρα το Τέξας εξαγόρασε και αυτή ποσοστό έναντι 1.5 δις δολαρίων.
Πέραν αυτών σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, τα κρατικά fund της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι είναι έτοιμα να "ρίξουν" δις δολάρια για ένα μερίδιο του τεχνολογικού θαύματος της Ινδίας.
Ο λόγος σύμφωνα με το CNBC για τον οποίο οι επενδυτές θεωρούν την Jio Platforms εξαιρετική τοποθέτηση, οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η Ινδία εν αντιθέσει με την Κίνα, διαθέτει νεαρό πληθυσμό με μεγάλη "δίψα και κλίση" στις τεχνολογίες. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της χώρας του 1.3 δις δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Με φόντο το δεδομένο αυτό ξεκίνησε η βασικότερη άλλωστε υπηρεσία της Jio Platforms,.η Reliance Jio προσφέροντας επιδοτούμενα κινητά τηλέφωνα και δωρεάν δεδομένα ώστε να μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο όλοι οι Ινδοί. Η Ινδία που μέχρι τότε ήταν ίσως η πιο ακριβή χώρα σε σχέση με την κατανάλωση δεδομένων ξαφνικά έγινε η φθηνότερη στον κόσμο με τις τιμές να πέφτουν κατά 94%.
Οι νεότεροι χρήστες στον αναπτυσσόμενο κόσμο περιηγούνται στο διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο.
AP Photo/Mahesh Kumar A