Με στόχο να ανασχεθεί το συνεχιζόμενο κύμα αφίξεων μεταναστών μέσω της Μεσογείου, η ιταλική βουλή αποφάσισε να εγκρίνει ναυτικές αποστολές σε συνεργασία με πλοία της Λιβύης στις λιβυκές ακτές.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, Paolo Gentiloni, δήλωσε πως πρέπει να περιοριστεί η εμπορία ανθρώπων, να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ιταλία και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι πρόσφυγες να ωθούνται πίσω στη Λιβύη.
Σχεδόν 95.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία φέτος, στην πλειονότητά τους αφού απέπλευσαν με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη από τις ακτές της Λιβύης, όπου οι αρχές αδυνατούν να ελέγξουν τη δράση των διακινητών. Επισήμως πάνω από 2.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Η Ε.Ε. έχει ήδη αναπτύξει μια ναυτική αποστολή βορειότερα στη Μεσόγειο και διέθεσε 90 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη και για να διευκολυνθούν οι επαναπατρισμοί τους, προκειμένου να μην αποτολμήσουν τον συχνά φονικό διάπλου της Μεσογείου.
Παράλληλα, κονδύλι ύψους 46 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ιταλία προκειμένου η Ρώμη να συμβάλλει στην προστασία των βόρειων και των νότιων συνόρων της Λιβύης.
Καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Roberta Pinotti, δήλωσε πως η απόφαση της ιταλικής βουλής «δεν επιδιώκει την παραβίαση ή υπονόμευση των λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ενώ διαβεβαίωσε πως η αποστολή των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή «δεν θα είναι μπλόκο».
Μπορεί ο πρόεδρος της Λιβύης, Fayez al Sarraj, να έχει συμφωνήσει με τους Ιταλούς, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων όμως, ο Khalifa Haftar, φαίνεται να είναι αντίθετος. Εκπρόσωπος του στρατηγού Haftar δήλωσε πως η διοίκηση του στρατού στις ανατολικές πόλεις Βεγγάζη, Ρας Λανούφ και Τομπρούκ αλλά και στην πρωτεύουσα Τρίπολη έδωσε εντολή στις δυνάμεις του «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σκάφη επιχειρήσουν να εισέλθουν στα λιβυκά εγχώρια ύδατα δίχως στρατιωτική άδεια».
Σύμφωνα με την Oxfam, μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνομοσπονδίες που ειδικεύεται σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας, η αποστολή της Ιταλίας θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στη Λιβύη, σε εγκαταστάσεις και περιοχές όπου οι συνθήκες θα είναι απάνθρωπες.
«Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 200.000 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και μετανάστες και είναι σχεδόν όλες κατειλημμένες», έγραψε σε ανάλυσή της στις αρχές Ιουλίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας στην Ιταλία είναι μια εν εξελίξει τραγωδία», προειδοποίησε ο επικεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας Filippo Grandi, αναφερόμενος ειδικά στον αριθμό των νεκρών. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν στην Ιταλία μέσω Λιβύης ακόμη 100.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά κατά 20% τον αντίστοιχο περσινό. Συνακόλουθα θα αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει τη Μεσόγειο την «πιο θανατηφόρα» οδός μετανάστευσης του κόσμου.
Πηγή: Deutsche Welle, Il Messaggero, La Repubblica