Πενήντα μέρες μετά το πραξικόπημα, η χούντα της Μιανμάρ βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη διεθνώς, στραγγαλίζοντας εν τη γένεση της κάθε προσπάθεια αντίστασης στο καθεστώς μέσω της ωμής βίας η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο σκληρή.
Σύμφωνα με τα τέλεια στοιχεία η χούντα έχει σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους στην προσπάθειά τους να καταστείλουν την εναντίωση στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Περίπου 90% των νεκρών διαδηλωτών είχε πυροβοληθεί, με το ένα τέταρτο εξ αυτών στο κεφάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία μη κυβερνητικής οργάνωσης και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP), η οποία καταγράφει τους θανάτους και τις συλλήψεις και επισημαίνει ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή έχουν καταδικαστεί μετά το πραξικόπημα.
Η οργάνωση αυτή είχε καταγράψει 320 θανάτους ως τις 25 Μαρτίου. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει δείχνουν ότι τουλάχιστον το 25% αυτών που έχουν σκοτωθεί υπέκυψαν σε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, κάτι το οποίο εγείρει υποψίες ότι στοχεύθηκαν σκοπίμως για να σκοτωθούν. Δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για κάθε θάνατο.
Οι παραπάνω- τραγικοί- αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα την ανικανότητα του στρατού να διαχειριστεί την κατάσταση. Παρότι έχει περάσει δεκαετίες στη καταπολέμηση
των εξεγέρσεων πολλαπλών εθνοτικών μειονοτήτων της Μιανμάρ, ο στρατός συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας: πυροδοτώντας το μίσος μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, τρομοκρατώντας πολίτες και σκοτώνοντας αδιακρίτως. Όλα αυτά βέβαια, σε μια εποχή που χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να καταγράψουν τη βία στα smartphone τους και να την μεταδώσουν στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.
Την ίδια ώρα η δημόσια εικόνα της χούντας είναι θλιβερή σε όλα τα επίπεδα. Η μεγαλύτερη κυβερνητική εφημερίδα της Μιανμάρ δημοσιεύει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου της χούντας όπου ο επικεφαλής της χούντας Στρατηγός Μινγκ Αουνγκ Χλεινγκ κάνει λόγο για κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Για να εκτιμήσουμε πόσο παράλογο είναι αυτό, αρκεί να έχουμε υπόψιν ότι η Μιανμάρ είναι μια φτωχή, σε μεγάλο βαθμό γεωργική οικονομία χωρίς καμιά τέτοια δυνατότητα.
Όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, εκεί η χούντα πελαγοδρομεί. Η Κεντρική Τράπεζα της Μιανμάρ απείλησε να κατασχέσει κεφάλαια από εμπορικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων τοπικών και διεθνών ΜΚΟ.
Παράλληλα, δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ο οδηγοί φορτηγών, τελωνειακοί πράκτορες και άλλοι γραφειοκράτες δεν εργάζονται για εβδομάδες. Το ίδιο κάνουν πολλοί υπάλληλοι σε τράπεζες, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από τα 2.000 καταστήματα ιδιωτικών τραπεζών της χώρας έχουν κλείσει από τις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το τοπικό περιοδικό Frontier. Οι τράπεζες έχουν επίσης τοποθετήσει ανώτατα όρια στις αναλήψεις από μηχανήματα μετρητών ή τα έχουν αναστείλει εντελώς.
Τον τελευταίο μήνα, το kyat το εθνικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 6,5% έναντι του δολαρίου. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν καταβάλλει πλέον κεφάλαια για έργα αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Μερικοί ξένοι επενδυτές, ειδικά εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον στρατό αποχωρούν.
Το ΔΝΤ εκτιμά τα συναλλαγματικά αποθέματα της κυβέρνησης στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το Ταμείο, αυτά τα χρήματα αρκούν για πέντε μήνες εισαγόμενων προϊόντων. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα αφού οι εισαγωγές καυσίμων έχουν σταματήσει.
Με φόντο τα παραπάνω, κάνεις δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά αν το οικονομικό αδιέξοδο οδηγήσει τη χούντα σε διαπραγματεύσεις ή την κάνει ακόμα πιο στυγνή, το σίγουρο είναι ότι ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί και η υπομονή ορισμένων χωρών εξαντλείται...