Το Πεκίνο αρνείται την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κίνας στον ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρεσβευτής Τσεν Σου επισήμανε, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πως "πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές."
Ο κινέζος πρεσβευτής απαντώντας στις κατηγορίες που διατυπώνονται από την Ουάσιγκτον ότι η Κίνα έχει αποκρύψει στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας και ότι ο ιός έχει διαφύγει από το εργαστήριο P4 της πόλης Ουχάν, δήλωσε ότι «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες... Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχουν "τεράστια στοιχεία" που δείχνουν ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου.
Πέραν των ΗΠΑ όμως, χώρες όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν -εμμέσως πλην σαφώς- την διεξαγωγή έρευνας ή την παροχή αποδείξεων από το Πεκίνο για την προέλευση του ιού.
Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, το Βερολίνο έχει ζητήσει "σαφείς απαντήσεις" κάνοντας λόγο για "απόδοση ευθυνών" κυρίως μετά και την αύξηση, από τις αρχές της Ουχάν του αριθμού των θανάτων κατά 50%. "Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Γουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν", δήλωσε προσφάτως ο Μάας.
Η Αυστραλία έχει εντείνει τις πιέσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορονοϊού, ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι "ανησυχεί πολύ" για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας. "Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό", πρόσθεσε.
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του κορονοϊού από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι "υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε."
Διαβάστε ακόμα:
- Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν τα όσα λένε για την Κίνα