Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της προς την εξεύρεση μιας λύσης στη Γάζα, καλώντας σε «επείγουσα δράση» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας. Το Πεκίνο δέχτηκε τη Δευτέρα αξιωματούχους αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, καθώς αυξάνει τις προσπάθειές του να διαδραματίσει έναν ρόλο στην εγκαθίδρυση εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.
Όπως δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters, μια νεοσυσταθείσα ομάδα αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους από διάφορες μουσουλμανικές χώρες θα επισκεφθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία - και άλλα, προκειμένου να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ομάδα συγκροτήθηκε αυτό το μήνα σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στο Ριάντ, ενώ περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους από την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του OIC.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι υποδέχθηκε τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και την Ινδονησία, καθώς και τον επικεφαλής του OIC, στην πρώτη επίσκεψη της περιοδείας της αντιπροσωπείας.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει επειγόντως, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας. Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη δικαιοσύνη και την αμεροληψία σε αυτή τη σύγκρουση», επισήμανε ο Γουάνγκ στους ξένους ηγέτες, σε δηλώσεις πριν από τις συνομιλίες, όπου επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το CNN, οι υπουργοί «απηύθυναν τις δικές τους έντονες εκκλήσεις για τερματισμό της σύγκρουσης», με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ να λέει: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός αμέσως και τα υλικά αρωγής και η βοήθεια πρέπει να εισέλθουν αμέσως».
Οι χώρες της αντιπροσωπείας ελπίζουν να συνεργαστούν με την Κίνα και «όλες τις χώρες» που είναι «υπεύθυνες και εκτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε.
Το CNN μεταδίδει ότι η συνάντηση στο Πεκίνο πραγματοποιείται τη στιγμή που μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και μια πολυήμερη παύση μπορεί να είναι ορατή, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης, με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιρροή του
Η Κίνα προσπαθεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη θέση της ως μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Το Πεκίνο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον σχετικά με την προσέγγιση των ΗΠΑ στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων όταν πρόκειται για άμεση κατάπαυση του πυρός, την οποία η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει, γράφει το αμερικανικό μέσο. Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει τα αντίποινα του Ισραήλ ενώ δεν έχει εκφράσει την καταδίκη της στη Χαμάς, προκαλώντας αντιδράσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας φέρεται να δήλωσε στους ομόλογούς του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας και να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγαλύτερης κλίμακας».
Υπενθυμίζεται ότι Πεκίνο είχε στείλει απεσταλμένο για την ειρήνη, οργανώνοντας μια περιοδεία σε πολλές χώρες στην περιοχή τον περασμένο μήνα. Έχει πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η Κίνα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία.
Η σύγκρουση έχει δώσει στην Κίνα την ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τους ήδη δυνατούς δεσμούς της με διάφορες χώρες του αραβικού κόσμου, ελπίζοντας ενδεχομένως να βρει εύφορο έδαφος για ανάπτυξη των σχέσεων της με χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς.