Η κρίση στο Σουδάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κρίση στο Σουδάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει την Τετάρτη ανεπίσημη συνεδρίαση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε από έξι από τις 15 χώρες μέλη του ΣΑ: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Αλβανία.

Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή θέση του ΣΑ για το Σουδάν μοιάζει απίθανο, «η Κίνα και η Ρωσία εναντιώνονται» σ’ αυτό, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Στο παρελθόν, Μόσχα και Πεκίνο έχουν επιχειρηματολογήσει ότι η κρίση στο Σουδάν αφορά εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δεν εγείρει απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Στη συνεδρίαση ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη του ΣΑ για την κατάσταση στη χώρα μετά την παραίτηση την Κυριακή του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αυτός ο τελευταίος ήταν το πρόσωπο της διαδικασίας μετάβασης μετά τον διωγμό το 2019 από την εξουσία του στρατηγού Όμαρ ελ Μπασίρ από τον στρατό, υπό την πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού· εντείνεται πλέον η ανησυχία για την εδραίωση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Yπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία κάλεσαν τους στρατηγούς να μην ονομάσουν μονομερώς νέο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι προχθές Πέμπτη, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στα περίχωρά της όπου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, χιλιάδες Σουδανοί συγκεντρώθηκαν για ακόμη μια φορά για να διαδηλώσουν εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος και να ζητήσουν αποκλειστικά πολιτική κυβέρνηση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Mετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, την 25η Οκτωβρίου 2021, στην καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των ένοπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί 60 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του κινήματος που αξιώνει δημοκρατία.

 Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ: Το 30% του πληθυσμού του Σουδάν με τη νέα χρονιά θα έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια