Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επί προεδρίας Trump παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων αποκαλύψεων, σχετικά με παρακολούθηση επικοινωνιών δημοσιογράφων επί προεδρίας Τραμπ. Ενδεικτικά, μόλις τον περασμένο μήνα είδε το φως της δημοσιότητας αντίστοιχη είδηση για δημοσιογράφους της Washington Post, καθώς και για έναν δημοσιογράφο του CNN.
Ο executive editor των Times, Ντεν Μπάκετ, καταδίκασε την πράξη αυτή, όπως ήταν φυσικό μιλώντας για «υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου». Συμπλήρωσε ότι «απειλεί να σιωπήσει τις πηγές στις οποίες βασιζόμαστε για να παρέχουμε στο κοινό βασικές πληροφορίες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης».
Τον περασμένα μήνα, με αφορμή τις σχετικές αποκαλύψεις που αφορούσαν σε δημοσιογράφους της Washington Post και του CNN, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν θα επιτρέψει κάτι αντίστοιχο στην δική του θητεία, «γιατί απλά είναι λάθος».
Αναφερόμενος στη δήλωση αυτή ο Μπάκετ συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον Τύπο δεν θα γίνουν ανεκτές». «Περιμένουμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξηγήσει γιατί έγινε αυτή η ενέργεια και ποια μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί μελλοντικά».
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η υπόθεση αφορά στα τηλεφωνικά αρχεία τεσσάρων δημοσιογράφων (Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eric Lichtblau και Michael S. Schmidt) για το διάστημα από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 30 Απριλίου του 2017. Όπως έγινε γνωστό, βάσει του νόμου προς το παρόν επιτρέπεται η κατάσχεση των αρχείων καταγραφής, αλλά όχι του περιεχομένου των emails, ωστόσο υπάρχει μια σχετική ευελιξία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν γνωστοποίησε ποια άρθρα στην αμερικάνικη εφημερίδα ήταν η αφορμή για να υποκλαπούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δημοσιογράφων, ωστόσο βάσει της χρονολογίας καταγραφής, εικάζεται ότι στο στόχαστρο της παρακολούθησης των δημοσιογράφων αφορούσε άρθρο για το πώς ο Τζέιμς Κομέι, τότε διευθυντής του FBI, χειρίστηκε τις έρευνες για τις προεδρικές εκλογές του 2016 και ειδικότερα για τα email της Χίλαρι Κλίντον.