Η μάχη των πλαφόν και τα διαφορετικά μπλοκ
Shutterstock
Shutterstock
Το παζάρι για το ενεργειακό

Η μάχη των πλαφόν και τα διαφορετικά μπλοκ

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, αν και οι επίμονες διαφορές μεταξύ τους σημαίνουν ότι είναι απίθανο -προς το παρόν – μια συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Οι «27» αναμένεται να υποστηρίξουν τμήματα μόνο ενός πακέτου προτάσεων της ΕΕ που υποβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς τιμής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την κοινή αγορά φυσικού αερίου, αφού νωρίτερα συμφώνησαν να φροντίσουν να γεμίσουν τα αποθέματα τους και να ανακτήσουν έσοδα από ενεργειακές εταιρείες για να στηρίξουν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη - όπως πριν από μήνες- σχετικά με το αν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποτραπεί η ύφεση

«Νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη νύχτα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

Στο μεταξύ, 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της χώρας μας, πιέζουν για κάποια μορφή πλαφόν, υπάρχει έντονη αντίδραση από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προειδοποιούν ότι ένα πλαφόν στο αέριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εξασφάλιση προμηθειών.

«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη... Οι απόψεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. 

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών, το οποίο είδε το Reuters, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - μια ιδέα που προωθείται από τη Γαλλία και εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, η Γερμανία ζήτησε να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές για πλαφόν από το κείμενο, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις έκτακτες δαπάνες για τον μετριασμό των επιπτώσεων που έχει η οξεία ενεργειακή κρίση στους Ευρωπαίους πολίτες.

Δεδομένου του διαφορετικού ενεργειακού μείγματος και των συμφερόντων κάθε χώρας της ΕΕ, η συνάντηση ίσως αποτύχει να δώσει βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας ενόψει χειμώνα.

Όπως έγινε γνωστό, το προσχέδιο «προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο που συμβάλλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτή η ιδέα - γνωστή ως «Ιβηρικό μοντέλο» επειδή το έχουν ήδη εισαγάγει η Ισπανία και η Πορτογαλία - δεν συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις της ΕΕ, ωστόσο όπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν θα εξεταστεί. 

Πάντως τα κράτη -μέλη είναι διχασμένα σχετικά με τον ιβηρικό μηχανισμό. Η Γαλλία και άλλοι το υποστηρίζουν ως τρόπο περιορισμού των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Η ενότητα μεταξύ των κρατών μελών υφίσταται επικίνδυνη πίεση, με μονομερείς εθνικές αποφάσεις να ανακοινώνονται χωρίς ένα πλαίσιο ΕΕ για να τα διατηρήσει ενωμένα», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης για την κλιματική αλλαγή E3G.

Ο όμιλος λόμπι BusinessEurope ανέφερε σε δήλωση ότι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη «παλεύουν για επιβίωση» και κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν να αποσυνδέσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται ξανά την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το τελευταίο ενεργειακό πακέτο και να επιδιώξουν να συμφωνήσουν για τα τελικά μέτρα τον Νοέμβριο.

Κοινή γραμμή Μακρόν – Σολτς για ευρωπαϊκή ενότητα και ενεργειακό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν κοινή βούληση για μείωση των τιμών της ενέργειας και διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

«Συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν τους Γάλλους και Γερμανούς υπουργούς να συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους, ώστε η επόμενη κοινή γαλλογερμανική συνεδρίαση να είναι η πιο φιλόδοξη και ουσιαστική και να οριστεί σύντομα μια νέα ημερομηνία», πρόσθεσε το Eλιζέ.

Όρμπαν: Επιβολή πλαφόν στο αέριο ισοδυναμεί με εμπάργκο για την Ουγγαρία

Ο Βίκτορ Όρμπαν σε ανάρτηση του στο Twitter εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση του στην επιβολή πλαφόν από την ΕΕ στο φυσικό αέριο.

«Tο τελευταίο σχέδιο των Βρυξελλών για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ ισοδυναμεί με συνολικό εμπάργκο φυσικού αερίου για την Ουγγαρία» έγραψε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «η οικονομική αυτοκτονία δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία» και ότι αναμένει «μια τεράστια συζήτηση στην επερχόμενη Σύνοδο».

Μισέλ: Να στείλουμε μήνυμα ενότητας

Τη σημασία του να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «οι προτάσεις είναι στο τραπέζι Τα συμπεράσματα έχουν μια καλή ισορροπία για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα.

Μακρόν: Δεν είναι καλό για τη Γερμανία την ίδια και την Ευρώπη η απομόνωση της

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία "απομονώνεται", δείχνοντας τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη (η Γερμανία) να απομονώνεται», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί στην κρίση που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σολτς: Να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές για όλους στην Ευρώπη

«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF.

Παρελθόν ο αγωγός Midcat, έρχεται ο «Πράσινος Ενεργειακό Διάδρομος»

Το επίμαχο έργο αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Γαλλία με την Ιβηρική χερσόνησο εγκαταλείφθηκε αφού οι ηγέτες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας συμφώνησαν να καταργήσουν το έργο την Πέμπτη το πρωί στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντίθετα, ο αγωγός θα αντικατασταθεί από έναν «Πράσινο Ενεργειακό Διάδρομο» που θα συνδέει την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία με το ευρύτερο ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ, ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή δήλωση.