Οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία σε Ιράκ και Συρία έχουν ως στόχο τις κουρδικές οργανώσεις έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή. Τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία «νίπτουν τας χείρας τους», καθώς το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ετοιμάζεται για τις εκλογές του επόμενου χρόνου, θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τους Κούρδους. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες.
Η ανακοίνωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, των ενόπλων οργανώσεις των Κούρδων, ότι παύει όλες τις κοινές επιχειρήσεις στην περιοχή ευθύνης με τις ΗΠΑ, έπειτα από τις τουρκικές επιθέσεις ήταν το φυσικό επόμενο των προηγούμενων ημερών. Εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα απέναντι στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον ουσιαστικά έχει ανάψει το «πορτοκαλί» φανάρι στις τουρκικές επιχειρήσεις.
Αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, αναγνώρισε την τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στα νότιά της, αλλάζοντας τη στάση της στη Συρία, από τη στιγμή που ξεκίνησε η προεδρία Μπάιντεν. Έπειτα βέβαια το Πεντάγωνο, τόνισε πως μια χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάσχεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Η ανακοίνωση των Κούρδων είναι ενδεικτική πως δεν μπορούν να δρουν σε δύο μέτωπα πλέον.
Αλλά και η Ρωσία φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την προοπτική των τουρκικών επιχειρήσεων. Η ρωσική προειδοποίηση προς τους Κούρδους πως δεν είναι πλέον σε θέση να σταματήσει μία τουρκική επιχείρηση, ουσιαστικά σφραγίζει τη ρωσική στροφή το τελευταίο διάστημα. Μέχρι πρότινος, η Ρωσία αναγνώριζε τον ρόλο των Κούρδων στην πορεία της Συρίας ως ενιαίου κράτους, ενώ τους έβλεπε ως ανάχωμα στον τουρκικό κίνδυνο να εγκολπώσει περιοχές της χώρας. Ωστόσο, πλέον οι χειρότεροι φόβοι των Κούρδων γίνονται πραγματικότητα.
Ενώ τόσο καιρό η Μόσχα πίεζε τους Κούρδους να παραδώσουν τα εδάφη τους στο καθεστώς του Άσαντ ουσιαστικά άνευ όρων, οι τελευταίες εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Το Κρεμλίνο έχει μείνει ικανοποιημένο με την τουρκική στάση της ευμενούς ουδετερότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι φήμες οργιάζουν για τη συνεργασία «κάτω από το τραπέζι» για την αποφυγή των κυρώσεων της Δύσης. Οι διαφορές τους στη Συρία είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας.
Έπειτα από τους βομβαρδισμούς, η Τουρκία αναμένεται να στραφεί από την κατεχόμενη περιοχή του Αφρίν προς τις βόρειες επαρχίες της Ράκα και της Μανμπίτζ, για να εκπληρώσει τις στρατηγικές στοχεύσεις και να ενισχύσει το προεκλογικό αφήγημα του Τούρκου προέδρου. Οι μη στοιχειοθετημένες κατηγορίες του καθεστώτος εναντίον των Κούρδων για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί το άλλοθί του για να επιτεθεί τόσο στη βόρεια Συρία όσο και στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Σύντομα η Δύση θα πρέπει να ασχοληθεί ξανά με τους πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που παρέμεναν ανενεργοί αυτό το διάστημα, καθώς κι από τις ευρύτερες συνέπειες του χρόνιου κουρδικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή, που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα, σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Ιράν.