Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα Μ. Πέμπτη ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι, μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αποκλείσει αμέσως τη Ρωσία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50% φέτος και είπε ότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σμίχαλ σημείωσε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να επιβληθεί πλήρως αποκλεισμός στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας και να σταματήσουν οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, είπε ότι φέτος αναμένεται ότι θα καλλιεργηθεί το 80% των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν πέρσι.
Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 60 δισ. δολάρια οι ζημιές
Οι ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, δήλωσε τη Μ. Πέμπτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής βοήθειας της Ουκρανίας, ο Μάλπας είπε ότι η πρώτη εκτίμησή του για το κόστος των ζημιών δεν περιλαμβάνει το αυξανόμενο οικονομικό κόστος του πολέμου για την Ουκρανία.
«Φυσικά ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, επομένως αυτό το κόστος αυξάνεται», σημείωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.