Πρέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να αναλάβει μεγαλύτερη εξουσία από τα ομοσπονδιακά κρατίδια για την καταπολέμηση της πανδημίας; Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών το επιθυμεί, όπως προκύπτει από αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου Civey, που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL.
Συγκεκριμένα, τα 2/3 των πολιτών (66%) τάσσονται υπέρ της ιδέας να θεσπιστεί νόμος, που θα επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει εξουσίες λήψης αποφάσεων από τα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Η ιδέα αυτή βρίσκει σύμφωνους κυρίως ψηφοφόρους των κυβερνώντων κομμάτων, της CDU, της CSU και της SPD, αλλά και ψηφοφόρους των Πρασίνων. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, με το 69% εξ αυτών να δηλώνει ότι δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πάρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρμοδιότητες, που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, από τα κρατίδια.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία εάν διαπιστωθεί αδυναμία ή απροθυμία των κρατιδίων να ελέγξουν την κατάσταση, κατηγορώντας παράλληλα πολλούς από τους πρωθυπουργούς ότι υποτιμούν την κατάσταση.
Δεν είναι, είπε χαρακτηριστικά, όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων «τόσο απαλλαγμένοι από ψευδαισθήσεις» ώστε να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τον ιό. «Οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν τον πειρασμό να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη θετική άποψη – βασιζόμενοι κυρίως στην επίδραση των γρήγορων τεστ. Αλλά δεν πιστεύω ότι το "κάνω τεστ και βγαίνω βόλτα" είναι η σωστή απάντηση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου, ενώ απέρριψε τα «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος» που ετοιμάζουν κάποια κρατίδια, όπως η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και το Ζάαρλαντ, ζητώντας για μία ακόμη φορά την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων του «φρένου έκτακτης ανάγκης» που έχουν αποφασιστεί για την περίπτωση αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
«Κάποιοι κάνουν πολύ ευρεία ερμηνεία αυτού του "φρένου" και δεν χαίρομαι καθόλου», σημείωσε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι περιορισμοί κυκλοφορίας θα μπορούσαν να είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο» και να προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρέμβει, με τη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώξεις, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει, προκειμένου να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη πρόβλεψη για κάθε περίπτωση. «Από τις αρχές Μαρτίου είναι κατειλημμένες επιπλέον 700 κλίνες ΜΕΘ. Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα παρακολουθώ ως θεατής μέχρι να φτάσουμε στα 100.000 κρούσματα (...). Αυτός είναι ο όρκος που έδωσα, αυτή είναι η υποχρέωσή μου», ξεκαθάρισε.