Μαγνήτης τα ελληνικά κοιτάσματα - Τι βλέπουν ξένοι «κολοσσοί» στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων

Μαγνήτης τα ελληνικά κοιτάσματα - Τι βλέπουν ξένοι «κολοσσοί» στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων

Η είδηση ότι ο αμερικανικός «κολοσσός» Chevron στρέφει το ενδιαφέρον του για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, την ημέρα, μάλιστα, ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποτυπώνει τον εθνικό ορυκτό πλούτο από τη μία, την αναγκαιότητα διατήρησης του φυσικού αερίου στο μείγμα από την άλλη, αλλά και την αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η έλευση της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας έρχεται να ανοίξει έναν καινούργιο κύκλο στην εγχώρια εξόρυξη υδρογονανθράκων και να αλλάξει το αφήγημα της πράσινης μετάβασης, για την οποία όπως αποδεικνύεται είναι απαραίτητο ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα, αποτελούμενο από όλες τις πηγές ενέργειας. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών για το ότι το φυσικό αέριο αναμένεται να λειτουργήσει ως «καύσιμο γέφυρα» στην ενεργειακή μετάβαση και ότι θα μας ακολουθεί για τις επόμενες δεκαετίες, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. 

Όπως μαθαίνουμε, το ενδιαφέρον της Chevron το τελευταίο διάστημα για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων στην εγχώρια αγορά μας ήταν πολύ ισχυρό, με τις συζητήσεις μεταξύ του πετρελαϊκού ομίλου και των κυβερνητικών εκπροσώπων να είχαν θερμανθεί αρκετά. Η είσοδος της Chevron στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων ήταν θέμα χρόνου και αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μια φυσική εξέλιξη.

Μαγνήτης τα ελληνικά κοιτάσματα 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρισκόμαστε εν αναμονή των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων και από τον άλλο ισχυρό αμερικανικό «παίκτη», ΕxxonΜobil, για τις δύο παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο χρόνος φαίνεται να μετράει αντίστροφα για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και τώρα και του Ιονίου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου με το επενδυτικό ενδιαφέρον να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ισχυρό.

Τι βλέπουν, όμως, οι τιτάνες ΕxxonΜobil και Chevron στα εγχώρια blocks; Η απάντηση κρύβεται στα ίδια τα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα, η αξιοποίηση των οποίων είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά υψίστης σημασίας και μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση. 

Το διπλό αυτό ενδιαφέρον και η ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Η τιτανομαχία

Πεδίον δόξης λαμπρόν αποδεικνύονται οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες για τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς, οι οποίοι φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την επόμενη «αφορμή» αναμέτρησης για τις δύο εταιρείες, μετά από τη σύγκρουση που είχαν στα κοιτάσματα της Γουιάνας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.  

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil και η Chevron, ενεπλάκησαν πρόσφατα σε μια σημαντική διαμάχη αναφορικά με ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γουιάνα, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά το mega deal στην αγορά πετρελαίου, όταν η Chevron ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη Hess, μια άλλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, για το υπέρογκο ποσό των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα, τα ελληνικά κοιτάσματα αποτελούν τον νέο πόλο έλξης των δύο εταιρειών, οι οποίες διαγκωνίζονται παγκοσμίως για την ενίσχυση των περιουσιακών τους στοιχείων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ποιες περιοχές εντάσσονται στις έρευνες υδρογονανθράκων 

Η νέα παραχώρηση που διεκδικεί τώρα η Chevron είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα με την έκταση της να φτάνει τα 11.000 τραγωνικών χιλιομέτρων.

Η συμφωνία απελευθερώνει ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.

Παράλληλα, η σχετική τελική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος, αφορά στον θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως τις Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων. Για την απελευθέρωσή των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Chevron είχε βολιδοσκοπήσει ξανά την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων με την εξαγορά των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στη λεκάνη Ιονίου και Κρήτης που προσεκτήθηκαν το 2012 από τη νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017. 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι επαφές με τη Helleniq Energy και η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας μεταξύ τους για την εξαγορά μεριδίων στα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.

Πάντως, οι αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο της Κρήτης από την ExxonMobil αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αφού η μέχρι τώρα αξιολόγηση των στοιχείων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των περιοχών που ερευνώνται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και στις οποίες ακόμη δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves).

Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.