Tη «ρεβάνς» παίρνει η Γερμανία στους εμβολιασμούς. Παρά το απρόσμενο «φιάσκο» που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, με τη χώρα να παρουσιάζει μια εικόνα χάους, εξαιτίας καθυστερήσεων και μιας άνευ προηγουμένου έλλειψης οργάνωσης, η Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει καταφέρει να αυξήσει εντυπωσιακά τους ρυθμούς των εμβολιασμών. Και αυτό το οφείλει κυρίως στους ιδιώτες γιατρούς της, οι οποίοι από τις 7 Απριλίου μπήκαν στον «αγώνα» των εμβολιασμών, τονίζει στο Liberal η Δρ. Ούτε Τάιχερτ.
Συνολικός αριθμός χορηγούμενων δόσεων
Ωστόσο, η Πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών στον Δημόσιο Τομέα (BVÖGD) αναφέρεται και στην οριακή κατάσταση των ΜΕΘ στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού έχει φτάσει σχεδόν τις 5.000. Παραδόξως, σε μια χώρα που φημίζεται για το υγειονομικό της σύστημα, το κύριο πρόβλημα φαίνεται να είναι, όχι τα κρεβάτια, αλλά η έλλειψη προσωπικού, κάτι που σύμφωνα με την κ. Τάιχερτ οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς.
«Η Γερμανία δεν έχει καταφέρει ακόμα και έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να έχει αρκετό προσωπικό. Μια από τις κύριες αιτίες είναι ότι πρόκειται για τομείς που είναι κακοπληρωμένοι στη χώρα», αναφέρει η Διευθύντρια της Ακαδημίας Δημόσιας Υγείας στο Ντίσελντορφ. «Στην κρίση αυτή αυτό εξελίχτηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα», τονίζει.
Συνέντευξη στη Δέσποινα Τσόκου
- Τους τελευταίους μήνες παρακολουθήσαμε στη Γερμανία ένα - για τα δεδομένα της - απρόσμενο «φιάσκο» στον τομέα των εμβολιασμών. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η χώρα καταγράφει μια πολύ μεγάλη άνοδο και φαίνεται να παίρνει τη «ρεβάνς». Που οφείλεται αυτό;
Ισχύει αυτό. Κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια. Στη Γερμανία θα είχαν εμβολιαστεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι, αλλά τα «χέρια» των εμβολιαστών κέντρων ήταν για αρκετό καιρό δεμένα, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια. Να φανταστείτε, υπήρχαν προγραμματισμένα ραντεβού, τα οποία ακυρώνονταν γιατί δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια.
Ως προς τη «ρεβάνς» σημαντικό ρόλο παίζει όμως και το γεγονός ότι τα εμβόλια διανέμονται πλέον μέσω πολλαπλών οδών. Ως τώρα εμβολιαζόταν ο κόσμος μόνο στα κέντρα εμβολιασμού, τώρα μπήκαν στον «αγώνα» και τα ιδιωτικά ιατρεία. Τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται πολύ καθαρά στους αριθμούς.
Η Γερμανία βέβαια πρέπει να επιτρέψει άμεσα να εμβολιάζουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτή τη μάχη ολόκληρο το σύστημα και αναφέρομαι και στους ιατρούς επιχειρήσεων αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες.
- Διαφορετική φαίνεται να είναι η κατάσταση ως προς τις ΜΕΘ. Ο γερμανικός τύπος κάνει τις τελευταίες μέρες λόγο για μια οριακή κατάσταση. Είναι πράγματι τόσο δραματικά τα πράγματα;
Ναι. Η κατάσταση βέβαια διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα στην Κολωνία υπάρχουν τεράστια προβλήματα εδώ και βδομάδες, δεν υπάρχει χώρος και αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Αν δει κανείς και τους αριθμούς στη Γερμανία, η πληρότητα στις ΜΕΘ αυξάνεται ραγδαία. Φυσικά αυτό συσχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων. Οι περιοχές της χώρας που έχουν πολλά κρούσματα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία.
- Η εκπρόσωπος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) δήλωσε ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει ΜΕΘ αλλά δεν έχει αρκετό προσωπικό για να μπουν σε λειτουργία. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα, που φημίζεται για το υγειονομικό της σύστημα, να μην έχει ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας αρκετό προσωπικό;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου υπάρχει έλλειψη σε διάφορους τομείς όπως σε γιατρούς, φροντιστές κτλ. αλλά και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Η Γερμανία δεν έχει καταφέρει έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να έχει αρκετό προσωπικό. Μια από τις κύριες αιτίες είναι ότι πρόκειται για τομείς που είναι κακοπληρωμένοι στη χώρα. Ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο χρηματικό αντίκρυσμα, ακόμα και για τους γιατρούς.
- Αν συγκρίνει όμως κανείς τους μισθούς των ιατρών στην ΕΕ, οι γιατροί στη Γερμανία πληρώνονται καλά.
Σίγουρα, αλλά αν συγκρίνει κανείς τους μισθούς εντός του ιατρικού κλάδου στη Γερμανία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιος κερδίζει τα πιο λίγα χρήματα αν εργάζεται στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Στην κρίση αυτή αυτό εξελίχτηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα.
* Η Δρ. Ούτε Τάιχερτ είναι Πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών στον Δημόσιο Τομέα (BVÖGD) και Διευθύντρια της Ακαδημίας Δημόσιας Υγείας στο Ντίσελντορφ