Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την επιστράτευση εφέδρων που εστάλησαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι επιστρατεύτηκαν αυτό τον μήνα, με το ένα τέταρτο εξ αυτών να έχει σταλεί ήδη στο πεδίο της μάχης.
Με την ανακοίνωση αυτή ολοκληρώνεται μια «διχαστική» επιστράτευση -η πρώτη στη Ρωσία μετά τον Β΄ΠΠ- που ώθησε δεκάδες χιλιάδες άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες συνεχόμενες δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου.
«Ο στόχος που θέσατε για την επιστράτευση 300.000 ανδρών επετεύχθη. Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα», είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο και η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά. Όπως είπε, 82.000 επίστρατοι έχουν σταλεί στο μέτωπο και οι υπόλοιποι εκπαιδεύονται.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους εφέδρους «για την αφοσίωσή τους στο καθήκον, για τον πατριωτισμό τους, για τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα μας, να υπερασπιστούν τη Ρωσία, το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τους πολίτες μας, τον λαό μας».
Και οι δύο άνδρες αναγνώρισαν ότι υπήρξαν «προβλήματα» τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας επιστράτευσης. Ο Σοϊγκού είπε πως τα αρχικά ζητήματα για τον εφοδιασμό των νεοκινητοποιημένων μονάδων είχαν έκτοτε επιλυθεί. Ο Πούτιν επισήμανε ότι τα λάθη ταν πιθανότατα αναπόφευκτα, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί επιστράτευση στη Ρωσία για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά «τα μαθήματα διδάχθηκαν».
Η «μερική επιστράτευση», την οποία διέταξε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι δυνάμεις του κατέγραψαν μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι Ρώσοι πολίτες αντιμετώπισαν άμεσα και προσωπικά τον αντίκτυπο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, ιδίως σε περιοχές της χώρας που κατοικούνται από εθνοτικές μειονότητες, οι οποίες και παραπονέθηκαν ότι στοχοποιούνται, προκειμένου μέλη τους να σταλούν στο μέτωπο.
Ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν αναγνωρίσει ορισμένα λάθη, συμπεριλαμβανομένης της κλήσης για επιστράτευση σε πολύ ηλικιωμένα ή υγειονομικά ακατάλληλα άτομα, με την επισήμανση πάντως ότι τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν. Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να αποφύγουν τη στράτευση και κατέφυγαν σε γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Κλιμάκωση
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν διέταξε την επιστράτευση τον Σεπτέμβριο, όταν και ενέκρινε τα σχέδια προσάρτησης στη Ρωσία των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας. Κινήσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη Δύση ως απάντηση στις ήττες στο πεδίο της μάχης, που έδειξαν ότι η Ρωσία επρόκειτο να χάσει τον πόλεμο.
Σύμφωνα με Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, η επιστράτευση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται σε 1.000 χιλιόμετρα, αλλά η στρατιωτική αξία των επιστρατευμένων θα εξαρτηθεί από το εάν η Μόσχα μπορεί να τους εξοπλίσει και να τους εκπαιδεύσει σωστά.
Μία από τις πιο σημαντικές πόλεις του νότου ετοιμάζεται να λάβει χώρα στο νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προελάσει αυτό τον μήνα προς τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους από την έναρξη της εισβολής.
Η πόλη βρίσκεται στις εκβολές του μεγάλου ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία και η γύρω περιοχή ελέγχει τις οδικές αρτηρίες και την παροχή νερού προς την Κριμαία, την οποία η Μόσχα έχει προσαρτήσει από το 2014.
Ωστόσο, η ουκρανική προέλαση φαίνεται ότι έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, με το Κίεβο πάντως να υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στον κακό καιρό και στο δύσβατο έδαφος.
Οι αντιμαχόμενες δυνάμεις έσκαψαν χαρακώματα στο λασπωμένο έδαφος βόρεια της πόλης και εκτοξεύουν ρουκέτες, όλμους και βλήματα πυροβολικού.
Η Ρωσία διέταξε τους αμάχους να αποχωρήσουν από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου, που περιλαμβάνει και τη Χερσώνα. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η εκκένωση της περιοχής από τους Ρώσους αποτελεί κάλυψη για τη βίαιη απομάκρυνση αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Η κλιμάκωση του Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες περιελάμβανε επίσης μια νέα εκστρατεία με πυραυλικές επιθέσεις και χτυπήματα από ιρανικά drones-καμικάζι, σε υποδομές της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Κίεβο τα πλήγματα έχουν σκοπό να παγώσουν τους Ουκρανούς το χειμώνα και αποτελούν έγκλημα πολέμου. Από την πλευρά της η Μόσχα, κάνει λόγο για αντίποινα στις ουκρανικές επιθέσεις, όπως ήταν η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Κατέρριψε πάνω από 300 ιρανικά drones-καμικάζι
Κουλέμπα προς Ιράν: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στη Ρωσία
Χερσώνα: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των πολιτών λέει η ρωσική διοίκηση