Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχτεί την ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ για την Ουκρανία
Ria Novosti

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχτεί την ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η Ρωσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να τις αποδεχτεί ως έχουν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Affairs, την οποία αναδημοσιεύει, το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο, Ria Novosti. 

«Τα προτεινόμενα μοντέλα και λύσεις τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε άκριτα. [...] Ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια προσπάθεια να βρεθεί ένα σχήμα που θα επέτρεπε, αρχικά, την επίτευξη εκεχειρίας, όπως τη φαντάζονται οι Αμερικανοί», εξήγησε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσει η μετάβαση σε άλλα μοντέλα και σχήματα, στα οποία, κατά την εκτίμηση του Ριαμπκόφ, απουσιάζει το κύριο αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή η επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τις πρωταρχικές αιτίες της σύγκρουσης. «Αυτό λείπει εντελώς και πρέπει να ξεπεραστεί», υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.΄«Απουσιάζει εντελώς και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Μόσχα διαθέτει ένα καλά μελετημένο σύνολο προτεραιοτήτων και προσεγγίσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο διαμορφώνεται και έχει διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, από τη διαπραγματευτική ομάδα στις πρόσφατες συνομιλίες στο Ριάντ», υποστήριξε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες επισημάνσεις του Τραμπ σχετικά με την επιθυμία του Πούτιν να υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η «Μόσχα συνεχίζει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά».

«Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Η ουσία που συζητάμε, σχετικά με την ουκρανική διευθέτηση, είναι πολύ περίπλοκη. Αυτό απαιτεί μεγάλη επιπλέον προσπάθεια».

Διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει η Ria Novosti στις 18 Μαρτίου, οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος ηγέτης αντέδρασε θετικά στην πρόταση για αμοιβαία αποχή των εμπλεκόμενων πλευρών στον ουκρανικό πόλεμο από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες και έδωσε τις σχετικές οδηγίες στον στρατό. Αργότερα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου θα υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση.

Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στο Ριάντ μεταξύ ομάδων ειδικών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, μετά τις οποίες οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να αναπτύξουν έναν μηχανισμό απαγόρευσης τέτοιων επιθέσεων.

Στη δημοσιευμένη λίστα των ενεργειακών υποδομών που οι πλευρές δεσμεύτηκαν να μην στοχοποιήσουν κατά την εκεχειρία, περιλαμβάνονται διυλιστήρια, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποθήκες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υποσταθμοί, μετασχηματιστές, δίκτυα διανομής, πυρηνικοί σταθμοί και φράγματα υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η Ria Novosti  κατηγορεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι παραβιάζουν συνεχώς αυτές τις συμφωνίες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες της Ουκρανίας αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της έλλειψης αξιοπιστίας του καθεστώτος Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις.