Η Ρωσία εισήλθε στις συνομιλίες με απαιτήσεις που η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί
CNN

Η Ρωσία εισήλθε στις συνομιλίες με απαιτήσεις που η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο να παρακολουθεί μακρόθεν, σχολιάζει σε δημοσίευμα του το CNN, προσθέτοντας ότι ενώ οι συνομιλίες έχουν χαρακτηριστεί ως «διερευνητικές» και από τις δύο πλευρές, είναι ήδη σαφές ότι η Μόσχα επιμένει σε όρους που θα είναι απαράδεκτοι για την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου όπως τις σκιαγράφησε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια:

Η Ουκρανία θα εκχωρήσει περισσότερα εδάφη

Ο Νεμπένζια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τμήματα του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τεσσάρων άλλων περιοχών, έχουν «χαθεί αμετάκλητα».

Ισχυρίστηκε εσφαλμένα ότι οι λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, έχουν «ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία». Αναφερόταν σε δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν από τις εγκατεστημένες από τη Ρωσία αρχές σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές, τα οποία καταγγέλθηκαν ευρέως ως απάτη από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα όργανο παρακολούθησης συγκρούσεων με έδρα τις ΗΠΑ, η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 99% της περιοχής του Λουχάνσκ, το 70% της περιοχής του Ντονέτσκ και περίπου το 75% των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο Νεμπένζια δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να «διορθώσουν» αυτή την κατάσταση, επιμένοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο των τμημάτων των τεσσάρων περιοχών που δεν βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Απομάκρυνση του Ζελένσκι

Ο Νεμπένζια κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Ο Ρώσος πρέσβης αποκάλεσε τον Ζελένσκι «αυτοαποκαλούμενο Ουκρανό πρόεδρο» και αναφέρθηκε στην κυβέρνησή του ως «συμμορία Ζελένσκι», λέγοντας ότι κανένας από τους δύο δεν έχει «ρόλο να παίξει στη νέα Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι, που τότε ήταν πολιτικά πρωτοεμφανιζόμενος, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2019 στην Ουκρανία με συντριπτική πλειοψηφία. Η θητεία του θα έπρεπε να είχε λήξει τον περασμένο Μάιο, αλλά παραμένει στη θέση του επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτικό νόμο μετά την απρόκλητη εισβολή πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών.

«Ουδέτερη» Ουκρανία

Ο Νεμπένζια διεμήνυσε επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ένα «αποστρατιωτικοποιημένο, ουδέτερο κράτος, που δεν θα αποτελεί μέρος οποιουδήποτε μπλοκ ή συμμαχίας». Η Ουκρανία επιμένει εδώ και καιρό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον και η αμυντική συμμαχία έχει δηλώσει ότι η πόρτα είναι ανοιχτή σε κάθε χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί, αρκεί να πληροί τα κριτήρια εισδοχής.

Η ΕΕ και Βρετανία αποκλείονται από τις συνομιλίες

Ο Νεμπένζια δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «απολύτως άπιστοι» στο λόγο τους και δεν μπορούν να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ανίκανες» να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία, επειδή τυφλώνονται από «πρωτόγονη ρωσοφοβία».